HelenSaevikFashionBlog »

JA TIL PELS! FUR? HELL YEAH! (Med hjertet i hånden!)

Vinterkulden har meldt seg og det har pelsdebatten også. Så nå er det på tide med ett "Med hjertet i hånden" igjen! Så må dere "Nei til pels-gjengen" bare komme med argumentene deres. Jeg sier JA til pels etter å ha sett med mine egne øyne hvordan denne næringen drives. Men la oss holde oss på ett voksent plan og ikke bli useriøse. Jeg har følgt debattene i lang tid og jeg må le når jeg leser at voksne mennesker presterer å skrive argument som f.eks : " Jeg håper du som er så forfengelig at du kler deg i pels, blir flådd og født på nytt, som dyr! På en pelsfarm!" Debatter som dette holder jeg meg langt unna, debatter som dette blir useriøse og barnslige. 

Akkurat nå herjer debattene igjen på facebook og i andre forum, debattene er jo oppe for å ytre meninger og vise våre medmennesker hvor vi står i forhold til saker vi brenner for, og få saker engasjerer meg like mye som pels-debatten, eldreomsorgen og de narkomane`s rettigheter til ett verdig liv! Uten sammenligning forøvrig, bortsett fra at vi menneskene - på lik linje med f.eks reven : er ett rovdyr! 

Jeg mener helt og holdent at jeg er ett ekte og godt menneske, jeg er snill som bare det, ser alltid etter gode sider hos alle mennesker - selv de som irriterer vettet av meg (og helt sikkert omvendt) Og la det være sagt, jeg har venner som er meget ivrige i "nei til pels - debatten", men vi er venner uansett, selv om vi har totalt forskjellige meninger i denne saken. Fordi at vennskap baserer seg på så uendelig mye mer enn uenighet om både pels, eldreomsorg og narkomane. Ekte vennskap handler om repsekt og kjærlighet, uansett synspunkt. 

Min bestevenninne tok meg med på en revefarm for flere år siden og glad er jeg for det! Jeg var nok litt i mot pels før jeg dro dit, men det var av uvisshet. Ikke av erfaring. Før besøket tenkte jeg at grunnen til at jeg var i mot pels, var fordi jeg trodde det var synonymt med dyremishandling. Skammelig feil tok jeg! Jeg fikk se hvor godt dyrene faktisk har det. Buret til en rev er ti ganger større enn en rev, de får riktig og næringsfull mat, de blir tatt meget godt vare på! Og hvorfor har de det så godt? Av den ENKLE grunn at for den som driver i denne næringen er det ekstremt viktig at hvert eneste dyr blir godt ivaretatt. Ett skadet dyr/en skadet pels, med rift eller skade i, blir aldri solgt. Død kapital. For pels er en næring, på lik linje med korn og kjøttproduksjon. 

En jeg er veldig glad i, sa det så godt; Jeg vet at kjøttdeigen jeg spiser ikke kommer fra Kiwi og dundyna mi ikke fylles opp på Jysk! Fantastisk ;) 

Argumentet til dyrebekyttelsen er ofte at dyrene lever i fangenskap. Ja, dyrene lever i fangenskap, men husk at disse dyrene er avlet frem i fangenskap, de vet ikke om noe annet, og sannheten er at disse dyrene hadde aldri overlevd ett døgn i frihet. Og for å sette det litt på kanten: Hva med hundene vi avler frem, for å tilpasse de inn i vår hverdag. Dere kjøper dere små søte pelskledde hunder og kler de opp i polyester o.l, for å så putte de i designerveska di (av skinn)? Er hunden din skapt for å bli kledd opp i polyester og rysjer eller latex? Hell no! Og skinnveska di? Gud forby at den er av slangeskinn, alligatorskinn eller krokodilleskinn! Nei, nå må dere tenke dere litt om! For grunnen til at dere roper så høyt "nei til pels", er pga dyremishandling. Og jeg vil påstå at å kle opp sosse-hunden din i rysjer og skinnimitasjon er også dyremishandling! Og kall meg gjerne forfengelig, men kast ikke stein i glasshus, ta en titt på "designer-bikkja" di først.

I steinalderen trengte vi pels for å overleve kulden, i dag trenger vi faktisk talt ikke pels, vi kler oss i ull heller;) Men skal vi ta bort pelsen som vi faktisk ikke trenger i dagens samfunn? Da burde vi begynne å fjerne mye annet i dagens samfunn også tenker jeg. Pelsdebatten herjer ofte også fordi at pels forbindes med luksus og status. Luksus og status = misunnelse. 

Jeg er ikke så teit at jeg ikke vet at det finnes desverre dyr som blir mishandlet, men heldigvis er det ett fåtall av disse. Jeg velger å fremme de ærlige sin sak, de som driver dette rett etter Norges lover. Dere glemmer de i denne saken. De sakene som kommer frem i media er desverre aldri solskinnshistoriene, men en av flere hundre, der dyrene lever under dårlige forhold. Og jeg forsvarer ikke mishandling av dyr. La det være sagt. Men jeg mener at pelsnæringen i Norge er IKKE dyremishandling! Ferdig! 

Jeg lurer på om dere som er i mot pels, er like mye i mot å bruke råflotte eller kule skinnvesker, passer dere på å spørre i skobutikken hvor og hvordan skinnskoene dine er produsert? Lar dere være å spise kjøtt i utlandet? For dere kan jo aldri vite hvordan dyret dere spiser har blitt slaktet? Ei heller når det gjelder skinnsofaen din, skinnvesker, skinnsko eller skinnbuksene dine? Dere lurer på hvordan jeg kan vite at akkurat mine pelsprodukter ikke er avlet frem under en av skrekkens farmer. Det kan jeg ikke vite, på lik linje med din viten om hvor dine varer/klær/gjenstander av skinn og ull, eller matvarer for den del er avlet frem og produsert. Nei hjelpes! Dere roper veldig høyt, fordi dere synes synd i dyrene og at dyrene er jo så søte. Jeg synest også dyrene på bestefars gård var usedvanlig søte og jeg gråt når slakteren kom, men med litt sunn fornuft, så var det ikke så vanskelig å legge sammen to og to. 

Der finnes de som ikke tar vare på dyra sine, ta feks hunden. Det er faktisk ikke mer vanstell i pelsnæringen enn i en gjennomsnittelig husdyr-husholding i Norge. Kommer ikke også dette under det dere kaller dyremishandling? Men det er ikke like populært å rope høyt i denne saken. Nei til pels, det er ofte frontet av kjendiser - noe som ofte gjør at spesielt unge jenter og gutter kaster seg på bølgen/trenden og roper sammen med de, uten å helt vite hva de roper om. Jeg repekterer at det finnes mange av dere som sier nei til pels, og det er dere som roper høyest av oss som er for eller i mot pels. Jeg har ropt mitt, så nå er det deres tur til å rope. Jeg er for pels og synes pels er kjempefint. Og jeg gleder meg til å kle meg i fine pelsplagg denne høsten og vinteren også :) 

Verden er full av herlige rovdyr - og jeg er ett av de, faktisk har jeg mange rovdyr hengende i garderoben min også. Både i form av vintage og brand new items! Og på badegulvet mitt ligger det faktisk ett nydelig vakkert selskinn! 

 

 Happy weekend, med eller uten pels! 

 

UNDER BILDET KAN DERE LESE EN AV MINE KOMMENTARER TIL ETTERTANKE. 

 

"Jeg skal prøve å svare dere på flere uttalelser fra både facebook, mailer og sms`er her. 

Rosablogger, dersom det er ordet du velger å bruke, så ok. Jeg er kanskje en rosablogger, siden bloggen min er i hovedsak en ren moteblogg, men også en blogg der det er rom for min faste spalte: "Med hjertet i hånden". 
Dette er innlegg der jeg er særdeles personlig og gir dere mine hjertesukk , 100% ærlig. Og det er noe jeg har fått enorm respekt for, da jeg er ærlig og tør å si hva jeg mener, istedenfor å følge mengden og jabbe med. 
Jeg vil også si at jeg er kjempeglad for at dere har engasjert dere sånn i denne saken. Og et menneske som kjenner meg bedre enn noen sa tidligere ikveld: De må nok kjenne deg personlig for å forstå måten din å skrive på og min ironi i disse innleggene "med hjertet i hånden".. Helt enig. Og jeg vil gjerne fortelle mine lesere hva jeg svarte: Dette viser oss alle, hvor lett det er å dra en meget rask konklusjon. Dere las "ja til pels" og da hadde dere pelsmotstanderene allerede tatt deres avgjørelse om at denne dama er riv ruskende gal. Helt ok :) Det viser deg og meg at vi dømmer hverandre raskt, etter å ha lest kanskje en setning i innlegget mitt, så drar vi ned skylappene, og klarer ikke helt lese alt jeg skriver, eller å lese mellom linjene. Du har allerede gjort deg opp din mening om meg som menneske og mine verdier, ut av overskriften. 
Jeg kommer tilbake med flere hjerter i hånden, tro meg, Og det til mine lesere sin store glede og ergrelse, for selvfølgelig forventer jeg ikke at alle skal være enige med meg i mine hjertesukk, disse sukkene er mine personlige meninger, som dere har den fulle rett til å mene noe om, siden jeg leverer disse til dere i ett åpent forum. Og det er nettopp det jeg ønsker også med disse innleggene, å skape meninger. 
Ja, jeg er nok en rosablogger, jeg er en stolt rosablogger som ligger på en meget stolt 2.plass på moteblogger.no . Det sier litt om at jeg får til det jeg driver med her inne i mitt uhøytidelige og galne moteunivers. Men selv om dette er i hovedsak en moteblogg, så vil her alltid være plass til min faste spalte "Med hjertet å hånden". Alltid. Den dagen jeg ikke har noe å komme med i form av mine hjertesukk, da legger jeg ned bloggen. Men jeg har altfor mye på hjertet enda! 

Da gjenstår det for meg å takke hver eneste en av dere, som har engasjert dere i denne saken, jeg beklager at jeg til tider har svart dere kvast, og jeg vil beklage overfor mine lesere at dere måtte se så mange kommentarer av lav kvalitet idag, da sikter jeg til kommentarer som "heng deg pliiis" og hun med skjønnhetstipsene - b.a! :) 
Men er man med på leken.... 
De som virkelig kjenner meg og vet hvilke verdier jeg har i livet, de har klappet i hendene i dag, og vi har hatt mange artige samtaler og flira mye. Det er fordi disse menneskene virkelig kjenner meg og leser innlegget mitt akkurat som det er ment, de leser mellom linjene og vet at jeg setter dette litt på kanten for å skape debatt. 

En utrolig innholdsrik dag er over og jeg takker dere igjen for et enormt engasjement. 
Nå gjenstår det å se hva neste tema blir;) Jeg tror ikke jeg klarer å toppe dette innlegget når det gjelder å provosere dere. Men jeg må si det at dette ble jo et fantatisk bevis på at mennesker er rovdyr og behandler hverandre uten respekt. Kanskje det kan bli neste hjertesukk...? 
Tips mottas med takk om dere har ønsker om tema som skal på banen. Janteloven har allerede vært oppe til debatt og et av mine hjertesukk skapte så mye følelser hos dere at det havnet jammen meg på førstesiden av vg.no ! Fantastisk :) 

Takk til hver enkelt, selv dere med kommentarer som viser dårlig ordforråd. Dere har lært meg mye i dag, i form av hvordan man ikke snakker til andre mennesker bak en anonym fasade. Feigt. Ferdig :) 

Klem Helen, hun rosabloggeren med hjertet i hånden :) "

 

 

 

216 kommentarer

03.11.2012 kl.00:56

Som din tremenning vil ej seie at ej virkelig blir skjemde av å lese ditte. Virkelig? Trudde bedre om dej. Men nei, du e vist like overlegen som då ej møte på dej uti våjen. For viktige for di eiga slekt. skammelig.

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.01:11

Anonym: Som en av mine snart hundre tremenninga so burde du signere med navnet ditt synst ej :)

Marte

03.11.2012 kl.01:14

Om du e so sjemde ha ikkje ej villa sagt at ej va i slekt me ne om ej va dej :-D

En trenge heller ei helse på Gud å en kvar heile tida :-)

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.01:16

Den må ej signere mej einige i Marte:)

Marte

03.11.2012 kl.01:19

Vedkommande veit ikkje ka en dårli dag kan være :-) hehe

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.01:20

Marte: eller at ej he so monge tremenninga som ej ikkje veit ken e engong, eller at ej rett og slett kansje ikkje såg hinne eller kjende hinne igjen :)

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.01:21

Glømte å tilføye: Ja virkelig, 100 % ærlig og åpent :)

03.11.2012 kl.01:22

no satt ej her å gapte ta dinna kommentaren over her!! ej ser på mj sjøl som en av de underdannede, men helen hilse på meg hver gang jeg møter på ho!! å jeg er vel overlegen jeg også hver gang jeg møter på folk, men det faktisk fordi jeg ikke har lagt merke til dem !! skam dj du anonym so skrive slikt!!!

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.02:16

tusen takk <3 du e ikkje underdanna, men ei utrulig kjekke og ekte flotte dame som ej sette store pris på, og ej blir glade når ej ser dej :) ej trur tremenningen min vart såra for at ej ikkje helste på, eller at ej ikkje kjende igjen vedkommende, dei forandra jo hårfarge og stil så ofte at det e ikkje lett å kjenne ungdommen alletide ;) Eller at ej ikkje he sett ho, som ej trur e tilfellet. Men ej he heller ikkje for vane å helse på alle til kvar ei tid, e ej uti våjen, så e ej der for å gjere ærend oftast og ikkje kvar dag orka ej å stoppe for å skravle med gud å en kvar mann, som Marte sa så godt her. Sånn e det. Men tremenningen min føle sej nok tilsidesatt og oversett og det e ingen god følelse.

Nattings , og takk for engasjement :) :)

Tina V

03.11.2012 kl.02:26

Ja til pels?? Har du dyr? Så gi det til meg, så kan vi lage en hærlig kåpe av det, eller et skjerf. Under andreverdenskrig laget de lommebøker og lamper av uskyldig menneske skinn /pels. Dyrene er like uskyldige som jødene var, forsvarsløse og meningsløse. La oss fortsette med det! Heil Hitler!!

-T-

03.11.2012 kl.04:04

Herlig innlegg Helen! Endelig litt substans! Takk for at du våger:) Ej e så gla så gla for min kjære familie som he gitt meg en oppvekst som gjer at ej veit, forstår og tolerera korleis naturen fungera. Orka ikkje tenke tanken på alle kommentarane du vil få frå "dyrevernere" i dagane som kjem, men det e bere å ikkje senke seg ned dit. Argumenta vil rett å slett aldri nå opp.... ;)

Siv Beate

03.11.2012 kl.04:09

Seriøst!!!! Nå ble jeg litt skremt! Jeg er ikke imot pels i utgangspunktet, men når vi ser hvordan dyrene på en del av disse farmene blir behandlet så blir jeg sjokkert! Ingen mennesker med sunn fornuft bør i utgangspunktet være for denne ekstreme dyrebehandlingen!!!!

Karoline

03.11.2012 kl.08:23

Du gjer mej serriøst KVALM. Ka i alle dage? Enig med ho over her, gi mej katten din så kan vi jo lage ett skjerf av det. Dyr skal leve FRITT å ikkje i bur. Det e grusomt uansett kor bra dei he det. Tenk om du skulle blitt putta i ett bur resten av livet ditt for å so bli flådd.
Oi! Virkelig? Offa meg... Vel som DIN tremenning også Helen! ;)

Så har du ALDRI vært overlegen med meg ihvertfall, og gudene vet alle tremenninger jeg å har her ute, men synes jaggu meg at folk kan å komme hilse, for man har faktisk 0 peiling på hvem som er hvem.

Jeg viste selv ikke at Helen var min tremenning for 2-3år siden :p

Så nei... Den kommentaren kunne man ha spart deg, men men du legger jo igjen en Ip'adresse som går fint an å spore opp, så kanskje nå vet Helen hvem du er, og hilser på deg neste gang.

Får håpe du er ydmyk å hilser tilbake da ;)

Og HEIL HITLER ja! Haha litt av en sammenligning :D

mamasan.blogg.no

03.11.2012 kl.09:36

Kjære Helenmi.

Nok et oppsiktsvekkende og tanke fremkallende innleg fra deg,må si jeg elsker dine hjerte utblåsninger..

På mange måter er jeg så absolutt enig med deg,men ikke for enhverpris.

Og tremeningen din ble jeg litt irritert på,hun kunne da stått fram med navn.

Å deg har jeg absolutt IKKE lært å kjene som ei upstuck fisesfin dame som er overlegen.

Nei tvertimot,gå med hevet hode og bruk pels du vennen min...

De brukte da vitterlig pels før itiden også...

Klem mamasan

Tone

03.11.2012 kl.09:38

Beklager, men dette var veldig skuffende lesing....har likt bloggen din veldig godt, men nå tror jeg den blir fjernet fra mine favoritter...Det er generelt lov å ha ulike meninger om en sak, men ikke når vi har sett så mange beviser på hvordan denne bransjen drives..Det er også veldig vanskelig å finne argumenter for at pels er virkelig noe vi trenger, det har jo strengt tatt vært litt utvikling siden steinalderen...

Helena

03.11.2012 kl.09:55

Du ber om at debatten holdes på et saklig nivå, men da bør du feie for egen dør først....og siden du ikke har gjort det så legger jeg meg på samme nivå som deg. Innlegget ditt er fullt av faktafeil, men når forfengelighet og grådighet styrer (vet ikke om du er medeier eller blir sponset av den butikken du hele tiden nevner) er det vanskelig å nå frem. Nivå av empati er til en viss grad genetisk så man kan kanskje ikke klandre deg for dine holdninger.

Siden forfengeligheten styrer deg så enormt skal du få to tips av meg;

1. Å helbleke håret i din alder legger flere år til utseende. Når man nærmer seg 50 er sjelden "hvitt/gulhvitt" hår spesielt heldig.

2. Ved å gå med pels fronter du lav empati og lavt kunnskapsnivå. Dette kan bli dyrt i lengden (pels er dyrt, men jeg er ikke misunnelig). Å tatovere "kunnskapsløs" i panna vil over tid være mer kostnadsbesparende.

For de fleste av oss har verden heldigvis gått fremover på de fleste områder, og å si at folk er mot pels fordi de synes dyr er søte er (igjen) en for enkel konklusjon. De som er mot pels er det fordi de er mot dyremishandling. Å sammenligne pelsdyrhold med kjøttproduksjon eller husdyrhold viser mangel på gode argumenter.

PS! Empati kan til en viss grad trenes opp så det er håp for deg også!

Therese

03.11.2012 kl.10:19

Dumme blondine..

ida

03.11.2012 kl.10:23

Jeg ble utrolig skuffet over dette.Selskinn på badet??? Jeg kommer ikke til å lese bloggen din mer,jeg kjenner jeg ble både kvalm og uvel av å vite dette nå.Revefarm????? Fordi du har vært på en betyr ikke det at rever har det topp på revefarm.Og nødvendigheten av å gå med pels er? Jeg skal ikke skrive trusler eller stygge ting til deg,men ALL min respekt og beundring for deg og bloggen din er sunket DYPT bort!!!

Beathe

03.11.2012 kl.10:32

Må si det er veldig kontroversielt å gå ut å si ja til pels. Når du kjøper pels, vet du at det er fra den farmen du besøkte der alle tilsynelatende hadde det bra? Er du sikker på du ikke støtter en av de der dyrene faktisk ikke har det bra?

Hver gang en kjøper pels, støtter en denne næringen.

Hva syns du er så bra med ekte pels kontra uekte?

Du sier at dyrene er født til å leve i bur, dem hadde ikke klart seg utenfor. Dette stemmer det, men en gang ble ville dyr satt i desse burene, dem over lang tid og avl blitt domestisert til at slik skal hverdagen være. Det betyr ikke at dem har det bra?!?! Du har barn som sitter lenket fast i sengene sine på barnehjem, for dem er dette hverdagen, dem vet ikke annet... betyr det at det er greit?

Desse dyrene som sitter i bur, dem har behov. Dem har behov for å få stimuli som forandring av miljø, aktivisering og utfoldelse. Hverdagen er den samme dag ut og dag inn, dyrene er opprinnelig ville og dette kan en aldri fjerne helt. Dette fører til sterotypier, dette ser en også på hunder, hester, kuer, griser osv. Sterotypier kommer når dyret ikke har det optimalt og får utløp for sitt innstinkt. Den typen tvangsatferd er det som får dem til å gå i ring, tygge av seg halen, gnage på buret. Er det greit at dem har så lite utfoldelse?

Selvom dette er hverdagen til de stakkars dyrene, er det ikke greit! I norge har vi en av verdens beste dyrevernslover. Burhøns er ikke lov lenger, hønene har det ikke optimalt ennå men håper det går rett vei. Det er krav om utegang i løpet av året på produksjonsdyr, dem skal ikke leve hele livet inne i en fjøs. Som du nevner over her med dårlig pels ikke blir selgt, produksjonsdyr som har dårlige levevilkår vil heller ikke gå i slaktebilen. Der er strenge krav for dyr som blir selgt til oss forbrukerne. Kiloprisen går betraktlig ned om det er dyr med dårlig velferd, om dem i det hele blir mat.

At du har et selskinn er helt forkastelig! Selene lever i den frie natur, og har det godt. MEN slaktingen av desse stakkars dyrene er ikke human. Dem bryr seg ikke om kvoter, tar babyseler, mødre med små slik at de små dør av sult og kulde. Der er ingen grenser.

Krokodilleskinn og det som verre er, desse dyra er freda. Der er snart ikke igjen hvite tigere fordi handelsbestanden absolutt skal ha pelsen. Dyra er en del av økosystemet, når mange av artene forsvinner blir det rot i systemet.

Blir sjokkert og redd av at folk kan være så uvitene :(

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.10:41

God morgen og takk for engasjement:)

T - substans i moteverdenen er alltid bra og kommentarene hagler, noen så ekstreme at de egner seg aldri på trykk hverken her eller andre steder. Men er jeg med på leken ......;)

Jeg står for hvert eneste ord i innlegget og vet at dette setter himmel og jord i bevegelse, som også er meningen. Og mine hjerteutblåsninger er kjent for å settes litt på kanten - alltid.

Jeg tror at de fleste las at jeg støtter IKKE mishandling av dyr, men poenget mitt her er at pelsnæringen i Norge og det JEG har sett i levende live på en farm, det er ikke mer dyreplageri enn det jeg ser på gata hver dag i form av ja; sossehunden din kledd i rosa rysjer eller skinn. Jeg synes det er dobbeltmoral å rope så høyt om dyremishandling, når du fremhever deg selv gjennom hunden din.

Igjen: Disse dyrene er avlet frem i fangenskap og vet ikke om noe annet. Og jeg skriver i dette innlegget om pelsnæringen i Norge, samtidig står der tydelig at jeg tar avstand fra den typen dyremishandling som desverre kommer frem på enkelte grusomme videoer.

Til deg som lurer på om jeg eier butikken Overvåg: Nope, jeg jobber her og elsker jobben min, hva lønnen min er skal du overhodet ikke bry deg om, men jeg tjener nok til å kunne kjøpe meg pels om jeg ønsker det. Håper det var fullgodt svar.

Tremenningen min er forøvrig navngitt og trist at vedkommende dro det opp i nesa at jeg ikke fikk øye på henne i butikken.

Noen kommentarer er det så lite mening i at jeg velger å totalt overse, kommentarer av typen "jeg hater deg og ditt perfekte liv.." de kommentarene er i mine øyne usakelige og har ingenting med denne saken å gjøre, heller misunnelse over at noen lykkes.

Noen mener også at det er mangel på kunnskap i dette innlegget, ok, det må du få lov til å mene, jeg mener at det er nettopp erfaring og kunnskap som gjør at jeg kan stå inne for det jeg skriver. Jeg var som sagt helt i mot pels før mitt besøk på revefarmen, men etter å ha sett at dyrene der blir faktisk tatt meget godt vare på, så går jeg god for næringen i Norge.

Og ja, utvikling siden steinalderen, også når det gjelder å være sneversynte.

Med hjertet i hånden på en tidlig lørdagsmorgen. Snart trekkes vinneren av de lekre skoene og jeg ønsker dere alle sammen lykke til :)

Og til dere som likte så godt jakken jeg har på meg på bildet, så er den i butikken ja :)

Klem og ha en fin dag alle, om du er for eller i mot pels.

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.10:44

ida: Selskinn på badet ja, superfint er det :) Takk for at du har følgt meg til denne tid :)

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.10:50

Beathe: Barn som sitter lenket fast i sengen sin tar jeg sterk avstand fra, det samme gjør jeg når det gjelder eldre som sitter og fryser i lieligheten sin og spiser kattemat for å overleve vinteren og kulda.
Las du innlegget over ordentlig så ser du at jeg sterk avstand fra dyremishandling og det jeg skriver om her er det jeg SELV har sett. Skinn er flådd pels, sjekk hjemmet ditt for dundyner og skinn.
Og igjen, nei det er ikke greit med disse videoene som hagler der dyr blir mishandlet, men les innlegget en gang til du. Så ser du i klar tekst hva jeg her skriver og mener.

Takk for engasjementet ditt:)

Beathe

03.11.2012 kl.10:54

Om dette svaret var myntet på min kommentar "Noen mener også at det er mangel på kunnskap i dette innlegget, ok, det må du få lov til å mene, jeg mener at det er nettopp erfaring og kunnskap som gjør at jeg kan stå inne for det jeg skriver. Jeg var som sagt helt i mot pels før mitt besøk på revefarmen, men etter å ha sett at dyrene der blir faktisk tatt meget godt vare på, så går jeg god for næringen i Norge." Lurer jeg på.. om du hadde komt til en farm der dyrene hadde det helt jævlig den ene gangen du var på revefarm.. så hadde dette innlegget snudd i den andre retningen? Du baserer din kunnskap på det ene besøket?

Hva vet du om dyreatferd, vet du at de revene som satt i de burene var lykkelige? Har du studert reveatferd,slik at du har kunnskap nok til si dyrene hadde det bra? Er ikke bare at dem ikke har sår som tilsir dem har det bra..

Du skriver også du støtter ikke dyremishandling.. men igjen spør jeg deg, vet du at pelsen du kjøper kommer fra et dyr som ikke har det bra?

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.10:56

Beathe: Kommer tilbake med det ang. selskinn :) Jeg drikker også oljen som er fremstilt av disse selene :)

Godt med PELS

03.11.2012 kl.10:59

Ingenting er som en god og varm pels:))

http://www.pelsinform.no/

dyrevenn :)

03.11.2012 kl.11:01

what? hvor gammel er du??? stakkars deg..... du må ha gått glipp av en del ting i oppveksten din...

du har visst ikke blitt tildelt verken empati eller evnen til å se ting slik de faktisk er... lever i din egen lille boble og velger å tro at pelsdyra har det godt...skammelig at en voksen dame kan skrive et så løgnaktig innlegg...du var på 1 pelsfarm? er du blind også? du kan jo ikke ha fått med deg stort! du tror til og med at media,kjendiser,dyrevernere,politikere,dyrleger,mattilsyn,og privatpersoner lyver??? det sier ganske mye om deg som menneske.så kort tenkt er du...det er pga slike som deg at verden ikke er så god som den kunne vært! pelsen kledde deg ikke,den hører faktisk til på et stakkars dyr som ble drept pga forfengelige deg ): la oss håpe at du ikke har barn som arver dine dårlige egenskaper....jeg har mange barn selv,som har respekt for alt liv rundt oss :) det er det som er normalt...ta til fornuft!!! mvh en med et godt hjerte for alle dyr :)

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.11:12

dyrevenn: Her er ett eksempel på kommentarer av dårlig kvalitet i mine øyne. Dradd ut av sammenheng og personen drar inn min evne som mamma :) Til info, sånne kommentarer svarer jeg ikke på.

Mariabb92

03.11.2012 kl.11:14

Har du sett bildene dyrebeskyttelesen la ut frå norske pelsfarmer? Som er tatt etter overraskelsebesøk på pelsfarmer rundt om i heile norge?

Her er dei, vær so god.

http://www.flickr.com/photos/dyrsfrihet/sets/72157631844184758/

Ta deg ein goood titt. Er ikkje dette dyreplageri?

Eg er imot pelsfarmer. Ikkje på grunn av at me avler opp dyr for pelsen (me avler opp dyr for kjøtt, såå..) men på grunn av dei useriøse menneskene som har pelsfarmer og behander dyra slik som du der på bildene. Det er grunnen.

Viss alle useriøse hadde mistet rettigheten til å ha dyr, hadde det ikkje vert noko problem. Men sånn som det er i dag, NEI TIL PELS!

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.11:24

Mariabb92: De har jeg sett, senest nå, takk for at du deler. Og om du las innlegget ordentlig, så ser du at jeg skriver i klar tekst at jeg tar avstand fra denne typen dyremishandling. Det er lett å henge seg opp i de negative videoene og rope høyt om de, men jeg roper høyt for de som faktisk gjør dette på en verdig måte. Og de finnes det ett stort flertall av.
Takk for engasjementet ditt Maria :)

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.11:25

Godt med PELS: bensin på bålet ;) Flott, innlegget er jo ment for å skape debatt:)Tusen takk for engasjementet :)

SME

03.11.2012 kl.11:28

Til deg som "vil frede" selen.

Største problemene med at det er blitt en stor nedgang av fangsting av sel er problemer med KVEIS ( http://no.wikipedia.org/wiki/Kveis ) Dette er som du ser dersom du har åpnet linken til Wiki, et stort problem for fiskerinæringen, og som du også ser er det nå oppdaget kveis i oppdrettfisk, men du spiser selvfølgelig ikke oppdrettsfisk ( 70% av all fisk du handler i daglegvarebutikken er oppdrettsfisk, det være torsk, kveite, laks og mye annet.) Dersom det blir et totalforbud mot fangsting av sel, kobber, hval, kommer det i fremtiden ikke til og vær mulig å finne sjømat som kan spises uten kjemikalsk behandling for å bli kvitt kveisen.

Men du er kanskje den typen som bare skal ha soyafremstilt mat i form av tabletter.

Dette kunne det våre laget en hel avhandling om, men det blir for dumt på en blogg, for den som orker er det bare og google litt frem og tilbake, så finner man både positive og negative ting om både det ene og det andre.

Men kjære vene, la Helen ha sine pelser i fred, og skal man "gå bananas" for dette, ja da er det mange andre tema også som må komme på bordet.

Renate

03.11.2012 kl.11:31

Syns faktisk dine svar ikke holdt mål i det hele tatt! Haha, skal du først skrive ett slik innlegg burde du nå faktisk klare å svare for deg. Å før du uttaler deg om en så stor sak, burde du kanskje ha fått sjekket opp litt fakta.

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.11:32

Helensaevik.blogg.no: Anbefaler deg å ta en titt på denne siden: http://www.polargodt.no/ , meget gode produkt for alle som sliter med stive og ømme ledd :)
La meg også tilføye at representanter fra Greenpeace var på besøk her og spiste deilig selgryte og fikk en a-ha opplevelse.
Ha en fin dag videre og takk igjen for ditt engasjement , og lykke til videre i arbeidet ditt på kennelen. Håper du aldri legger deg med dårlig samvittighet for ett eneste av dyrene der.

Mvh Helen

Carmen

03.11.2012 kl.11:34

Hahahaha, for noen idiotiske meninger du har. Tror du ble mistet i bakken når du var baby eller no. Blir så kvalm av deg. Heng deg skjøl, plis? :-)

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.11:35

SME: amen :)

Tone

03.11.2012 kl.11:35

Jeg har altså ikke vært særlig imponert over argumentasjonen din så langt...men et absolutt lavmål er vel når du argumenterer for din rett til ha din mening og så svarer kritikk med å kalle andre snevertsynte....for så å ønske dem en god helg...har aldri sett helt poenget med å kle opp hunder som ikke fryser, men å sammenligne det med dyr i bur er rett og slett litt for grotesk for meg..! Foreslår at du undersøker denne saken litt bedre...

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.11:38

Renate: Ikke alle kommentarer blir svart på , av den enkle grunn at alt jeg mener står i klartekst i hovedinnlegget. Så mitt råd til deg og dere andre som føler at jeg ikke svarer godt nok, anbefaler jeg dere å lese innlegget en gang til, der får dere svar på ALT dere lurer på :)
Supert at dette skaper så stor debatt, både når det gjelder det ene og det andre.

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.11:39

Tone: alt du ønsker svar på står veldig godt forklart i hov.innlegget :) Og riktig god helg og takk for ditt engasjement Tone :)

Beathe

03.11.2012 kl.11:46

Trodde det gikk an å ha en seriøs debatt om dette, der en kan argumentere og dokumentere, men du er veldig barnslig. Hva mine 4 hunder (som forøvrig bor inne i huset med oss, får lange turer hver dag og er godt stelt) har med ditt syn på pels kan jeg ikke forstå. Om du er usikker kan du få komme på besøk, så kanskje du får et positivt syn på alle hundeoppdrettere, siden et besøk er nok for å gi deg et standpunkt.

Da kan en glemme de oppdretterne som har hundene ute i fjøsen å driver råavl på tispene til de dør.. for det kan jo ikke skje når du har vært på et besøk med en flink oppdretter..

Du har ennå ikke svart meg på om du vet de pelsene du har kommer fra dyr som har det godt.

Ei heller om ditt syn hadde vært annerledes om den ene pelsfarmen du var på hadde vært en av de værste.

Hege

03.11.2012 kl.11:52

Hmmm, Helen.

Det jeg er enig med deg i, er at her er det mye følelser ute å går.

Først: Å sette pelsfyrnæringa oppmot såkalte designerhunder eller bruk av skinn, holder ikke. Det finnes veldig mye man kan kritisere når det gjelder utnytting av dyr til glede for vår komfort og forfengelighet, men her er det pelsdyrnæringa det gjelder og det nytter ikke å sette opp ulike typer dyremishandling opp mot hverandre. (Men forstår at du sier det for å sette det på spissen for de som er i mot pels "bare" for å være i mot pels uten å ha satt seg særlig inn i det!:))

Er enig i at "nei-til-pels"-gjengen som du kaller det, kan være sneversynte: For hva med industrialiseringen av husdyrholdet? Jeg spiser ikke kylling av en grunn: jeg har vært på en kyllingfarm og sett hvordan de oppdrettes. Jeg spiser helst økologisk kjøtt om jeg får tak i, av samme grunn; best mulig vilkår for dyra. Men må samtidig si at kjøtt smaker meg mindre og mindre - når man tenker på at utbyttingen av jorda skjer for rike vestlige sin skyld. Hadde man brukt samme areale til f.eks korn, hadde mange flere munner blitt metta... For ikke å snakke om hormonsprøyter, og tvangsforing av f.eks gjess som skal bli til gourmetretten "foie gras"...

En ting jeg synes er viktig: å skille mellom nytte og nytelse når det gjelder bruk av dyr for vår vinnings skyld. I steinalderen ble hele dyret brukt, kjøttet ble spist, sener, vom, knokler og alt ble brukt. Pelsen var selvfølgelig helt nødvendig for å beskytte seg mot kulda.

Og selv om det har vært utvikling, synes jeg det fortsatt bør være slik: skal man slakte et dyr så bør det være nytte i det. Ta f.eks utegangersauen på Sunnmøre: lever ute hele året, slaktes for nydelig kjøtt sin skyld, ulla blir nyttiggjort til garn eller som trendy saueskinn! En klassisk vinn-vinn:-)

Det er nok dessverre en grunn til at regjeringen vurderer å legge ned hele pelsfyrnæringa. Landbruksdepartementet er i ferd med å hente inn fakta rundt denne næringa som skal danne et kunnskapsgrunnlag for regjeringa når den skal ta stilling til framtida til norsk pelsdyrnæring. Avklaringa skal komme i løpet av sommeren 2013.

Inntil da greier jeg meg godt med et stort skjerf i alpakkaull og strikkahue mot kulda:-)

Men takk for ærlig og åpent innlegg, Helen. Stå på videre:-)

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.12:04

Hege: Hei Hege og tusen takk for din kommentar :) Jeg jubler over kommentaren din og ser at du vet hva jeg mener når jeg ref til "designer-bikkjer" . Det er selvfølgelig for å sette det litt på kanten og få mine lesere til å reagere.
Disse innleggene er alltid de som skaper mest debatt på bloggen og de engasjerer enormt, noe som er med på å bevisstgjøre våre valg her i livet.
Tusen takk for kommentaren din og at du "tar meg på kornet" :)

Ha en fin dag:)

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.12:06

Hege: Må bare tilføye at "vi" som sier ja til pels kan være like sneversynte som "de" som sier nei til pels.

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.12:13

Beathe: Om mitt syn hadde vært forandret om jeg var på en farm der dyrene hadde det forferdelig som du sikter til, så hadde nok mitt syn vært det samme, pels er en næring, på lik linje med korn og kjøttproduskjon. Men jeg hadde garantert tørket noen frustrerte tårer fordi dyrene på den farmen ikke hadde det tilfredsstillende godt nok. Husk på at de som driver lovlig pelsoppdrett i 2012, er godkjende av både dyrevern og andre vern, Det er en grunn til at de får holde på med dette.
Ellers finner du svar på alt du ønsker i hovudinnlegget.

Hege

03.11.2012 kl.12:18

Carmen: For et usmakelig innlegg. Du burde skamme deg.

Astrid

03.11.2012 kl.12:20

Ja dette er et ømtåligt tema.Men eg trur dei fleste bør lese innlegget en gang til.Kan jeg spørre hvem som kan si med hånden på hjertet at dei aldri har hatt pels på seg?En liten krage på et plagg og på hansker og div,eller når dere var yngre.Eg kan ikke svare eit sikkert NEI.

Synest at kommetarane som går på Helen ikke er noe å lese!!!!!!!!!!

Ha ei god helg

Alise

03.11.2012 kl.12:22

Kan ikkje alle berre være venna?! :-) Ej e sjølv motstandar av pelsnæringa og kunne aldri ha kjøpt pels eller skinn, med mindre dyret skal hovedsaklig bli slakta til mat. Dersom skinnet f.eks kan bli brukt til noke så vil det være synd om det berre blir kasta.

Det e jo en litt vrien situasjon: man kan ikkje ta alle farmane under en kam fordi der e enkelte farma som ikkje teke vare på dyra, men ej synst heller ikkje man skal nekte for mishandling skjer kun fordi på en farm he dyra det bra.

Det ej reagera mest på e at dei som bruka pels ofte skal presse det på alle, og da vil pelsmotstandarane bli provoserte. Samme visa med pelstilhengarane som blir provoserte av motstandarane. Kaste bensin på bålet gang på gang, frå begge partane. E jo nesten som en ond sirkel:p

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.12:32

Alise: enig med veldig mye av det du skriver Alise , tusen takk for engasjementet ditt :)

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.12:34

Astrid: Hei Astrid :) Beklager at du ikke har fått svar på sms, det stormer rundt meg, men synes det er helt ok, både det på sms og her inne :):) Kommentarene som går direkte på meg, de tåler jeg:) Disse menneskene kjenner meg ikke og er 95% unger som skriver. Så de preller av meg.
Tusen takk Astrid og god helg klem :)

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.12:35

Hege: tusen takk Hege, jeg velger å dele disse kommentarene også for at mine lesere kan se hvilke kommentarer jeg mener som er av særdeles dårlig kvalitet og useriøse.

Beathe

03.11.2012 kl.12:39

Du sier litt i mot deg selv her, at du hadde hatt samme syn om det var en dårlig farm du var på. Da du før du gikk på denne farmen var mot pels.. "Min bestevenninne tok meg med på en revefarm for flere år siden og glad er jeg for det! Jeg var nok litt i mot pels før jeg dro dit, men det var av uvisshet. Ikke av erfaring. Før besøket tenkte jeg at grunnen til at jeg var i mot pels, var fordi jeg trodde det var synonymt med dyremishandling. Skammelig feil tok jeg! Jeg fikk se hvor godt dyrene faktisk har det. Buret til en rev er ti ganger større enn en rev, de får riktig og næringsfull mat, de blir tatt meget godt vare på! "

Kan ennå ikke skjønne du baserer ditt syn på et besøk.

Du skriver også " Der finnes de som ikke tar vare på dyra sine, ta feks hunden. Det er faktisk ikke mer vanstell i pelsnæringen enn i en gjennomsnittelig husdyr-husholding i Norge. Kommer ikke også dette under det dere kaller dyremishandling? Men det er ikke like populært å rope høyt i denne saken."

Det er minst like populært rope høyt om dette. Jeg har selv meldt eiere til mattilsynet når jeg ser dyr ikke har det godt. Det er min plikt. Vi som jobber med dyr hver dag, ser mye stygt, og vet der er MANGE saker om dette. Så her uttaler du deg på feil grunnlag. Alle dyr har en rett til å ha det bra, når vi tar dem inni våre hjem som våre husdyr, så plikter vi gi dem alt dem trenger. Dem har ingen andre enn oss.

Har også meldt folk som driver med fjøsdrift til mattilsynet, da jeg har vært i fjøs der dyrene ikke lever optimalt. Det er snakk om å tørre gi dyrene en stemme. Om du er for feig til det.. så deg om det..

Vi kommer aldri til å bli enige om dette, så jeg tror jeg melder meg ut av diskusjonen nå ;) Neste gang så kanskje du kan gjøre litt mer research om ting du uttaler deg om, for der er nok av saker med både husdyr og storfe som ikke har det bra, alt for mange dessverre.

Forøvrig, mine hunder blir verken bært i skinnveske eller bruker klær, dem har pels og har fire ben å gå på ;) Hund er hund! ;)

Tone

03.11.2012 kl.12:45

Det er vel ingen annen måte å tolke mangel på svar på enn at du rett og slett ikke har noen? Før du skriver et slikt innlegg (som du vet vil skape debatt) så bør du i det minste ha noen argumenter å møte kritikken med. Jeg håper i det minste at du kan bevise at du ikke er like snevertsynt som du hevder de som argumnterer imot deg er, men at du kan lese motargumentene med et åpent nok sinn til å faktisk vurdere dem...har du virkelig gjort det?

Jeg har lest dine argumenter..men det blir litt for tynt for meg. Misunnelse? Statussymboler? Jeg tror veldig mange i Norge har råd til å kjøpe seg mye idag, desto viktigere å ta et standpunkt for hva vi virkelig trenger og hva vi kan klare oss fint uten fordi vi ikke kan stå for måten det er produsert på. Ja, det gjelder flere områder enn pels, men man kan ikke forsvare noe som er feil med å peke på noe annet feil..det holder ikke. (Og nei, jeg spiser ikke kjøtt i utlandet,.) Det er en grunn for at det vurderes sterkt å legge ned all pelsdyroppdrett i Norge i dag, har du bedre peiling enn matttilsynet?

Og nei, jeg ønsker deg ikke god helg, no offense, når jeg ønsker noen en god helg så vil jeg at det kommer fra hjertet, ikke for å avslutte en diskusjon jeg ikke her gode nok argumenter for å fullføre.

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.12:48

Beathe: Jeg sier ikke i mot meg selv. Da må du lese alt enda engang :) Supermoro at du lar deg rive med og blir så frustrert av dette innlegget. Det er jo akkurat det som er hensikten min med innlegg som dette, så tusen takk :)
Mitt syn baserer seg IKKE på ett besøk.
Flott at du melder både den ene og den andre for dårlig stell.
Jeg mener at jeg er alt annet enn feig om det var det du mente, jeg tør å stå åpent frem med mine synspunkt, og taler de som gjør dette rett sin sak. Ferdig.
Takk for at du ble med i debatten og ha en fin helg. Hund er hund ;)

:)

03.11.2012 kl.12:50

Og der var denne bloggen boikottet... Takk for nå!

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.12:52

Anonym: bare hyggelig, takk for følget:)

Martinus

03.11.2012 kl.13:04

Det e trist å lese kor monge som kasta sej inn i debatten og brøle "NEI TIL PELS", og argumentera med at pelsfarming e rein dyremishandling.

Skal man leve etter det utsagnet, må man jo bli veganer for å klare sej i dinne verden! Det e jo rein naivitet å tru nåke anna. Støtta man dyremishandling fordi man kjøpe sej en kartong med egg eller en kilo med biff? Skal man føle sej som en fæl person fordi man he fisk til middag, eller nyte et glass melk til frukost? Eller at man går på byen i ei skinnjakke, eller at man har med seg ei skinnveske (for dei det gjelder)? Wake up, nesten ingen av produkta man får kjøpt i dag har framstått på humant (kan man bruke det uttrykket om dyr?) vis. Men for all del, styr unna "umoralske produkt" og spis bark og kle deg i barnåler for alt ej bryr mej.

Og ikkje minst: Å gå til personlig angrep på nåken fordi dei meina nåke anna enn dej, gjer dej til en verre person en alle som drive pelsfarma til sammen. Nåken som føle sej truffet? Bra, grow up.

Flott innlegg Helen, det e bere sunt å ytre si meining!

margrethe gilboe

03.11.2012 kl.13:12

Trist å se at noen fortsatt er så full av skylapper og så ute. Pelsdyr i bur er tortur! Ferdig med det. Pels er harry og unødvendig! Vi som er i bransjen og har makt til å påvirke forbrukerne må stå frem og påvirke i riktig retning. Slik kan industrien tvinges til å tenke bærekraftig og etisk. Ingen vil vel egentlig kle seg i klær hvor noen har lidd for å få produsert dem. Være seg dyr eller mennesker? Jeg bare spør...

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.13:19

Martinus: HJERTENS MARTINUS :):):) Helt enig med deg , på SAMTLIGE punkt !!!!!
klem Helen

Mvh Linn L. Myrvold

03.11.2012 kl.13:25

Ja vi har jo kommet langt i vår utvikling. Kvinner har blitt likestilt, homofile får lov til å vise sin kjærlighet til hverandre og vi har kommet langt i kampen for antirasisme. Nå står det en kamp igjen. Og det er kampen for rettighetene til de aller svakeste. De som ikke har en stemme, som ikke har mulighet til å utrykke sine lidelser ved hjelp av ord som oss. Det er bevist at dyr har følelser, de kan føle redsel, smerte, glede og sorg - som oss. Når en oppdrettsfarm består av 10 000 mink er det fort gjort å glemme at dette er 10 000 individer som har evne til å føle, på lik linje med hunden eller katten eller andre kjeledyr du har vært i kontakt med. Jeg tror det er enkelt å velge å være likegyldig til denne smerten. Spørsmålet blir jo om det er riktig. Er det riktig å ikke sette seg inn i andre veseners smerte. Og da snakker jeg ikke bare på vegne av dem som lever med avrevne føtter eller bittskader inn til hjernen. Jeg snakker om denne følelsen av å være innesperret. Ikke ha mulighet til å løpe hoppe grave fritt. Men heller sitte sammenklemt og fanget og lengte etter frihet. Alt dette for at du skal kunne føle at ser finere ut. Dette er absurd for meg. Jeg tror grunenn til at denne debatten skaper så mange sterke reaksjoner er at veldig mange i dette landet(stort flertall i følge meningsmålinger) inkludert meg selv får fysisk vondt i kroppen av dette. Dette skyldes denne empatien- evenen til å sette seg inn i andres smerte. Det hadde selvfølgelig gått ann å velge å se vekk fra denne følelsen. Late som det ikke skjer. Jeg kunne valgt det, og det ville gjort hverdagen min enklere, fri for denne vonde følelsen i kroppen. Men spørsmålet jeg da ikke klarer å la være å konfrontere meg selv med er: er det riktig? Jeg ser du har klart å overbevise deg selv om at det er verdt det. At det er verdt å plage dyrene for at du skal se fin ut. Personlig KAN jeg ikke det. For jeg VET at de lider. Og jeg KLARER ikke å late som det ikke er virkeligheten. Jeg er sikker på at du kunne sett like flott ut med klær som ikke kommer fra pinte dyr, og skulle derfor ønske at du ikke valgte å reklamere for denne uetiske næringen. Jeg synes selv at pels er vakkert. Men med viten om at det ligger så mye smerte bak velger jeg som de fleste andre å avstå fra å kjøpe slike klær. Det finnes alltid en mulighet for å gå inn i seg selv og dobbelsjekke. Er det slik jeg vil fremstå, er det slik jeg vil være.

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.13:30

Mvh Linn L. Myrvold: kjempefint innlegg Linn, tusen takk :) Jeg anbefaler alle å lese alle svarene/kommentarene under her, da der står mye av både fornuft og mindre fornuft.

Takk for engasjementet ditt Linn.

Mvh Helen

03.11.2012 kl.13:30

.... jeg har ikke ord. du vet at du fortjener en saftig ørefik? argumentene dine er totalt verdiløse. jeg blir skremt . "vi menneskene - på lik linje med f.eks reven : er ett rovdyr! " har du da noe imot fengsler for mennesker ? ( ååh så usaklig--NEI det er ikke usaklig) hvis du mener det er ok å leve i bur, syns jeg du burde prøve et par ukers tid. med svært lite mat, ingen medmenneskelig kontakt, avføring overalt, og kanskje tilogmed en ekstra person i buret ditt-som gnager på deg i tide og utide. jeg skjønner godt at slektningene dine somkommenterer her skjemmes.

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.13:34

Anonym: huff da, vet du at da har jeg lyst å svare deg at du som reagerer med ett så enormt sinne at du har lyst å slå ett menneske, bør søke hjelp umiddelbart. Dette blir for dumt "anonym". Beklager.

Janita

03.11.2012 kl.13:35

Jeg er hverken for eller imot pels, jeg er ikke av de som liker store pelskåper, men om jakken jeg kjøpte meg har en pelskrage, ja, så spiller det ingen rolle for meg.

Jeg har ikke satt meg noe spesielt inn i hvordan dyrene har det på farmene, men dere snakker om mishandling og dårlige levevilkår.

Og jeg tenker som så: I forhold til hva?

Livet er ikke lett, hverken for meg, deg eller dyrene på denne jordkloden.

Om dyrene lever ute i naturen så må de sloss for å overleve, og de må sloss for å få tak i næring, noen ganger må de gå sultne, de blir skadet i kamp og ender opp med sår og kanskje en avrevet øre eller en brukket fot. De må forsvare seg mot fiender og vær og vind, de har det kanskje ikke godt alltid, men de er jo ute i det fri?

Og på oppdretts-farmene, så har jeg forstått det slik at de har avdekket sår, skader på dyrene, døde dyr etc.

Men jeg ser ikke den store forskjellen? Ja, foruten om at de er bak gjerder. Jeg vil tro at oppdretterne gir dem mat og forsåvidt det de trenger, for de er jo ganske avhengige av at pelsen er bra, for om ikke kan jo de bare slutte med å ale opp dyrene, for da er jo hele meningen borte. Og for at pelsen skal være bra, så må dyrene ha det bra og.

Det er jo det samme med oss mennesker, ved dårlig vedlikehold og for lite næring så ser ikke vi bra ut heller.

Det kommer vel alltid til å være slik at de sterkeste overlever, både bak gjerder og ute i det fri. Største forskjellen er vel at når noen av dyrene faller fra på oppdretts-farmene så legger vi merke til det. Når det skjer ute i naturen så ender de opp som mat for andre rovdyr, og naturen tar seg av problemet før vi ser det.

Jeg støtter deg jeg Helen og jeg er glad for at du tør og stå fram med dine meninger.

Linn

03.11.2012 kl.13:35

Hei Helen!:) Jeg må si meg helt enig i det du skriver i dette innlegget, du har så rett! Er så altfor mange uvitende dumme mennesker som har kastet seg på "mot pels bølgen" uten å forstå helheten i dette. De sier at de hater pels men spiser kjøtt av alle slag.. og kjøper skinnvarer helt uten kritiske øyne eller tanker om fra hvor og hvordan disse varene er produsert. Dobbelmoral på høyt nivå!! Stå på videre! Ønsker deg en flott helg!

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.13:36

Linn: Amen Linn, amen! ;))

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.13:38

Janita: tusen takk Janita :)

Tone

03.11.2012 kl.13:44

PS: Det er per definisjon ingen debatt hvis du ikke svarer på motargumenter. Dette var du ikke klar for!!

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.13:49

Tone: Jeg er veldig enkel, for å si det rett ut, jeg har sagt mitt i hovedinnlegget, jeg snakker rett fra hjertet og er ikke av typen som drar ut debatter eller diskusjoner med dårlige motargumenter som du gjør her for å prøve å sette meg fast. For siste gang Tone : Absolutt alt du ønsker å vite med tanke på mine synspunkt i denne saken, det finner du i HOVEDINNLEGGET. Om du ikke ser det, så beklager, du kan kverulere alt du ønsker resten av dagen ;)

Eirin

03.11.2012 kl.14:09

Off, ditte synst ej va litt leit å lese.. Men skal sjølsagt respektere at vi tydelig he forskjellige meininga. Men lure veldig på korleis du veit at dyra som he blitt drept for din pels he hatt de bra? Alle pelsoppdrett kan nå sei at dyra der he de supert, men so skakje en tru på alt en høre heller..

Sanna

03.11.2012 kl.14:11

Bästa inlägget! Kan inte bli mer enig.

Marit

03.11.2012 kl.14:11

Hei, jeg er enig at personangrep er lavmål, men jeg håper du klarer å svare annet enn "les innlegget om igjen" på dette, for det er faktisk grundig lest ;)

Noen spørsmål: Du skriver at de fleste pelsdyrfarmer har det bedre enn skrekkeksemplene vi ser? Hvordan vet du at dette er tilfelle?

Og hvis svaret er - "hvis ikke hadde de jo ikke fått drive videre": I undersøkelser fra 2011 var det 43% av farmene som hadde avvik fra vilkår. 12% hadde dyr som var så skadet at de måtte avlives (de hadde altså ikke valgt å avlive dyrene på forhånd, men lot dem lide). Det står også i rapporten at mattilsynet er fullt klar over at det blir skader på pelsdyr, at det er en del av næringen, det de går inn for å sjekke er at disse dyrene blir forsvarlig behandlet/avlivet osv etterpå.

Er ikke dette (at man godtar store skader på dyrene), kombinert med at de må leve i små bur (selv 10 ganger større bur er ikke akkurat ideelt for rovdyr, selv om de er avlet for det), dyreplageri? Og når nesten halvparten av farmene har kritikkverdige forhold, bør man da la næringen fortsette. (og dette inkluderer ikke at dyrene har det vondt og får skader, det regnes ikke som kritikkverdig, så det kan foregå på langt flere farmer). Forsvar gjerne hvorfor det likevel er så viktig med pels.

En siste ting er sammenligningene med husdyrhold, hunder og kjøttproduksjon, blant annet. Du har helt rett i at dyr blir behandlet dårlig i mange næringer, og det er klart hvorfor du gjør sammenlikningen (avdekke dobbeltmoral). Jeg synes fortsatt det blir feil, ettersom disse næringene ikke har like gode erstatninger. Fuskpels er da ikke så forskjellig fra ekte pels at det skader noen å gå over til det istedet? Det er litt synd å stoppe helt med husdyr, og slutte helt å spise kjøtt, fordi noen behandler dyr dårlig, da prøver man heller å ordne opp i problemene, og ha flere kontroller. Det finnes hvertfall både hunder og husdyr som går fri nesten hele livet og har det fantastisk, mens alle minker og rever lever i bur, om så noen har større plass enn andre. Pelsnæringen har ikke klart å ordne opp, og når man ikke engang må slutte å gå med pels (bare gå over til en kunstig en) så ser jeg ikke helt problemet med å forby det, det virker jo som man redder dyr fra å lide, uten å tape noe som forbruker. Er du virkelig uenig i dette?

Therese

03.11.2012 kl.14:12

He-he, du må da være et brilliant "politiker-emne" sånn som du vrir og vender deg vekk fra spørsmålene du blir stilt ved å gjenta samme setning en milliard ganger "les hovedinnlegget" Du sier du liker pels "med hjertet i hånden" -hvilket hjerte, ditt eller den lille reven som har fått den ære å bli flådd for ende opp som den "fantastiske" pelsjakka di? :P

-og Janita som ikke ser forskjellen mellom å ale opp dyr i bur og ville dyr i naturen, fri vilje er et uttrykk som ikke bare gjelder for mennesker, det er nok ingen pelsdyr som ville foretrukket å være innestengt i bur hele livet fremfor å kunne løpe fritt rundt, hvis de ble spurt om det, har du spurt noen av dem?

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.14:18

Therese: jepp , det er jeg nok, ett brilliant politiker-emne;) Jeg vet ikke hvem som ergrer seg mest her, de som har problemer med å forstå hva jeg mener i min korthet på hovedinnlegget, eller de som ergrer seg grønne over dette med så mange frustrerte kommentarer ?
Og hvilket hjerte? Det hjertet du har likt så godt høre levere historier på bloggen her tidligere, både i form av mote, hverdag, gleder og sorger ;)

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.14:34

Marit: Hei Marit:)
Jeg skriver at de aller fleste pelsfarmer driver dette på en lovlig måte. Som du selv har googlet nå ser jeg, 43% avvik...
Jeg er også fullstendig klar over skader på dyr innen pelsnæringen og jeg skriver i klartekst : Jeg støtter IKKE mishandlingen av dyr, men velger å fremme de som driver dette på en fin måte sin sak, de som tar vare på dyrene etter norske lover.
Å si ja til pels gjør jeg, det er dermed ikke sagt at jeg støtter dyremishandling - som nevnt i kommentaren her. Jeg støtter de som driver dette RETT. hvor i innlegget mitt er det du, med flere ikke greier å lese hva jeg skriver?
Noen nevnte tidligere "skylapper" - hear hear!

Og kansje kommer det den dagen pelsoppdrett er helt forbudt i Norge , men inntil da, la de som driver i denne næringen på en riktig måte få lov å holde på, la også de bli hørt.

PELSNÆRINGEN ER EN NÆRING!

Jeg håper dette var fullgodt svar og igjen så ser jeg at du med flere ikke forstår eller VIL forstå hva som faktisk står i innlegget mitt:)

Ting er satt på kanten ja, for å skape diskusjon, selvfølgelig;)

Helen.

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.14:48

Helensaevik.blogg.no:

FOR Å SI DET I EN ENESTE ENKEL SETNING, SÅ ALLE SKAL FORSTÅ MITT SYNSPUNKT :

J A T I L F O R S V A R L I G P E L S D R I F T !

Helen Sævik

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.14:56

Sanna: tusen takk Sanna :)

Jorunn Ingvarda Rødseth

03.11.2012 kl.14:58

Ok, Helen... Skulle skrive et innlegg, men får ikke postet det siden innlegget ble for langt! Må derfor dele det opp i flere omganger så du blir nå litt "spammet" av meg... :)

Klem

Janita

03.11.2012 kl.14:59

Therese:

Lever ikke de fleste av oss i fangenskap?

Hver dag så ser jeg mennesker, fanget i livene som går sin vante gang. Der de strekker seg sitt ytterste for å innfri andres forventninger. I ett evinnelig jag så stresser vi rundt for å kunne se på oss selv som jevngode mennesker med naboer, venner og bekjente. Vi bekymrer oss for hva andre mener og tenker om oss, og det er viktig å ha de rette klærne, ett fint hus, ett lykkelig familieliv og nok penger i banken til å kunne være med på alt som alle de andre er med på.

Vi er livredde for å skille oss ut, og livredde for å si noe feil, den største frykten er å ikke være som alle andre. Noe som fører til at vi hver dag lever i vårt eget lille fengsel.

Har vi mennesker fri vilje? Sånn egentlig? Om vi har våre egne meninger og gjør noe utenom det vanlige, så blir vi satt i bås! Ikke rent fysisk, men jeg regner med du skjønner hva jeg mener.

Og nei, jeg har nok ikke spurt de om de vil være innestengt eller ute i det fri, og det regner jeg med du ikke har heller.

Og så kan jo du også spørre om alle de kjæledyrene vi har, har valgt det livet selv?

Har alle kattene, hundene, kaninene, fuglene og hamsterne etc. valgt ett liv i fangenskap, eller har "eierne" valgt det for dem?

Ja, de har det nok for det meste godt hos "familiene" sine, men det tror jeg nok handler mer om valg fra deres side, om å ta livet som det faller seg og innrette seg etter det miljøet og den situasjonen de befinner seg i.

Alle er skapt som ville skapninger, men ingen er helt fri, og de sterkeste og mest tilpasningsdyktige er de som klarer seg best her i verden.

Jeg ser nå at dette svaret ble både rotete og for de fleste ganske uforståelig, men jeg håper noen skjønte hvor jeg ville med det.

mamasan.blogg.no

03.11.2012 kl.15:00

Det er mange sneversynte mennesker der ute gitt..

Hvist man googler pelsdrift,så finner man at kun 43prsent driver uforsvarligt..disse burde legges ned..men hva med de overskytene 57prsentene da,skal disse å måtte legges ned selv om de driver forsvarligt??? get a grip da folkens....La oss som liker pels la oss få ha mulighet til å bruke ok kjøpe det...

mitthybelliv

03.11.2012 kl.15:11

Må bare hive meg med når jeg ser alle disse kommentarene som som blir lagt ut. Kjenner jeg blir frustrert og irritert. Ikke på Helen, MEN på dere som slenger ut usaklige kommentarer og ikke engang tørr å bruke navnet deres i kommentaren. Synes dette er et flott og bra innlegg hvor Helen svarer godt for seg og meningene sine. Og jeg må faktisk si meg litt enig med henne, ja til pels men med hjertet i hånden! :) Liker at folk starter en slik diskusjon men folk må klare å forholde seg seriøse. Ha ei kjempefin helg videre :)

Marit

03.11.2012 kl.15:12

"...men inntil da, la de som driver i denne næringen på en riktig måte få lov å holde på, la også de bli hørt.

PELSNÆRINGEN ER EN NÆRING! "

Men da kunne du jo skrevet det i innlegget, at det er verdt at mange dyr lider (selv om du skulle ønske det ikke var slik) for et produkt vi ikke trenger, av hensyn til de som driver næringen og får støtte for dette. For man har jo brukt årevis på å få kun de "gode" til å fortsette, slik du også skulle ønske, men det viser seg at det ikke går, det er stort sett derfor man vil forby dette. Av hensyn til nettopp den mishandlingen du heller ikke støtter. Så da burde ikke du vært så uenig med de fleste her?

De færreste ville blitt så engasjerte i dette hvis vi bare diskuterte de som driver det "rett", vi diskuterer om halvparten skal få holde på på grusomt vis, bare for den andre halvparten skyld. Så jo, å diskutere mishandling er en vesentlig del av dette, selv om du foretrekker å lukke ørene. Om bare slike farmer som den du besøkte hadde eksistert, da hadde debatten sett helt annerledes ut, selv om selv det ikke er ideelle forhold.

Det er jo derfor alle blir så sinte på innlegget ditt, fordi du skriver at debatten er mot luksus, og at folk henger seg opp i de få dårlige tilfellene, når saken er at folk er imot halve næringa minst, og med grunn (som du også sier deg enig i). Du skriver også hvor viktig det er for de å ha friske dyr, hvorfor har da nesten halvparten av dem kritikkverdige forhold?

Jeg forstår godt hva du skriver, at du ikke er for mishandling, men du skrev jo selv at kun noen få driver det dårlig, jeg ville bare opplyse om at det var feil ;) Og tallene og informasjonen er ikke rett fra en google-link, men fra en rapport ang mattilsynets undersøkelser. Og det er tydelig at du vil ha diskusjon, men hvis grunntanken stemmer (at du er for pels), så virker ikke argumentene så gjennomtenkte, man må godta medaljens bakside også.

Jeg ville bare ha det bekreftet at du faktisk var klar over at bare litt over halvparten av farmene driver "rett", selv etter mange års klager fra mattilsynet og andre. Og at selv de som driver etter mattilsynets forskrifter kan stå for mishandling (unødig skadde dyr i små bur osv). Jeg har heller ikke skrevet at du følelsesmessig støtter mishandling, men jeg har skrevet at næringen du støtter fører til mye mishandling, noe rapportene jo viser. Det du støtter fører altså til mishandling, selv om du ikke er for mishandlingen, det må du bare godta.

At det er problematisk for de som driver med næringen er klart, det vil alltid være en taper i saker, men skal man godta mishandlingen for deres skyld? De har jo et lite ansvar selv for å ikke ha bidratt til å tatt et oppgjør med egen næring. For det er bare dem du bryr deg om, og ikke forbrukerne antar jeg, ettersom de har andre alternativer som er like gode.

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.15:12

mitthybelliv: tusen takk og riktig god helg din vei også :)

03.11.2012 kl.15:13

Der bommet du TOTALT. Jeg har verken designerhund, eller noe av skinn.

Og jeg syns pels er KVALMT, tenk å gå rundt med døde dyr på seg. Herlig.

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.15:14

Marit:
"
La meg sitere innlegget Marit :)

Jeg er ikke så teit at jeg ikke vet at det finnes desverre dyr som blir mishandlet, men heldigvis er det ett fåtall av disse. Jeg velger å fremme de ærlige sin sak, de som driver dette rett etter Norges lover. Dere glemmer de i denne saken. De sakene som kommer frem i media er desverre aldri solskinnshistoriene, men en av flere hundre, der dyrene lever under dårlige forhold. Og jeg forsvarer ikke mishandling av dyr. La det være sagt. Men jeg mener at pelsnæringen i Norge er IKKE dyremishandling! Ferdig! "

:) Takk for at du engasjerer deg, dette er jo faktisk kjempebra, at temaet kommer opp og vi alle får si våre meninger :)

Therese

03.11.2012 kl.15:20

Hei Janita Jøss, er det viktigeste i livet ditt å være som alle andre? Har du ikke ryggrad nok til å være deg selv, stakkars? Da har jeg et eneste godt råd å gi deg, og det er å slutte å lese alle disse tåpelige "mote-bloggene" og heller konsentrere deg om hva det er DU har lyst til å få ut av DITT liv, ikke prøve å være en kopi av alle andre!! -og JA jeg har spurt dyr om de trives i fangenskap, svaret er såklart negativt!! Begynn å se litt utenfor din egen navle så vil du oppdage at det finnes veldig mye annet spennende i verden enn å være en"trend-slave" :P

Carmen

03.11.2012 kl.15:21

Hege: Skammer meg absolutt ikke. De/dere som er for pels burde skamme seg, ikke jeg.

Marit

03.11.2012 kl.15:24

Og forsåvidt, ja, ideelt sett skulle de 43% vært lagt ned, men hvorfor har ikke det skjedd, når forholdene er som de er? De resterende kan også skade dyr, men de har hvertfall ikke lov til å pine dem langvarig, slik de 43% gjør. Det er derfor støtten må stoppes (hovedsaklig det man snakker om, næringen ville ikke kunne fortsette uten støtte), ELLER så må man finne en måte å legge ned de 43%, men hvordan skal man sikre det? De finner som regel måter å fortsette på. Det virker som en mye sikrere ting å stoppe støtten, næringen fikk 10 år av myndighetene på å bedre seg, det har derimot bare blitt verre, da fortjener de vel å bli nedlagt? I andre næringer har vi glede av produktene, her har i derimot en fullgod erstatning. De berørte vil kunne få midler til å omstille seg, da er det vel ingen som taper på dette?

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.15:25

til info:

Therese: dine svar er så grove mot flere av mine lesere at jeg velger å skåne mine lesere for dine kommentarer, da de er av særdeles dårlig kvalitet og ordforråd.

Mvh Helen

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.15:28

Jorunn Ingvarda Rødseth: dine innlegg vil ikke oppfattes som spam Jorunn og du er hjertelig velkommen til å dele ditt synspunkt :)

lena

03.11.2012 kl.15:33

du er jaggu meg tøff helen som tørr å stå for dine egene meninger !! stå på ,hev hodet over dem som "plutselig" mister all respekt for deg fordi dem e uenig med deg!!! JEG mister ikke respekten for deg av AT du har DINE egne meninger!! klem

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.15:36

lena: tusen takk Lena:) Jeg har bagasje nok til å tørre å si hva jeg mener og stå for det. Tusen takk igjen :)

Johanne

03.11.2012 kl.16:19

Trist å lese et blogginnlegg med så mye uvitenhet og blondsk naivitet. Håper ikke noen tror på det bloggeren skriver her. Undrer meg over hvilke pelsdyrfarmer hun har besøkt. Pelsdyrnæringa kommer heldigvis til å bli avviklet i Norge innen få år, så det er kanskje derfor panikken nå har slått inn hos rosabloggerne??

Therese

03.11.2012 kl.16:27

Du burde skåne dine lesere mot deg selv... ;P

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.16:46

en kommentar ment til meg går gjennom som du ser, men når du blir ufin og leverer kommentarer av det jeg vil kalle mangel på folkeskikk og dårlig ordforråd, da kommer de ikke på trykk. Beklager.

03.11.2012 kl.16:58

Er imot dyremishandling men eg lurer på om dere som er så imot pels går dere i plastsko og har plastvesker som ikke kan nedbrytes av naturen. Jeg har aldri undersøkt hvor mine 50 skinn vesker eller mine ca. 100 skinnsko kommer fra og ikke vil eg vite det heller. Vil fortsatt kjøpe skinn, spise kjøtt, strikke ullgenser, ikke veit eg om sauen har blitt mishandlet. Stor klem Helen du er og blir ei GO JENTE!!!!

Marit

03.11.2012 kl.18:10

Ble helt svimmel av å lese alle sinte kommentarene...ser ut som ryktet om at du er for pels har spredd seg som ild i tørt gress hos alle norges dyrevernere...

Uansett tror jeg ikke folk flest hisser seg så mye opp over innlegget ditt.

De fleste jeg kjenner har faktisk jakker med ekte pelskrager...PS jeg er ikke hun Marit som har kommentert tidligere...men det forsto du sikkert uansett...

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.18:14

Helena:
Og dagens "beste" går til deg ,Helena. Denne kommentaren velger jeg å dele, fordi den er myntet på meg og ikke mine lesere. Men jeg må i ditt artige angrep her, si at jeg klarer ikke annet enn å smile av kommentaren og ordforrådet ditt. Beklager Helena.

Mvh Helen

Legger ved kommentaren til Helena her, i tilfelle noen ikke finner den igjen :)

Du ber om at debatten holdes på et saklig nivå, men da bør du feie for egen dør først....og siden du ikke har gjort det så legger jeg meg på samme nivå som deg. Innlegget ditt er fullt av faktafeil, men når forfengelighet og grådighet styrer (vet ikke om du er medeier eller blir sponset av den butikken du hele tiden nevner) er det vanskelig å nå frem. Nivå av empati er til en viss grad genetisk så man kan kanskje ikke klandre deg for dine holdninger.

Siden forfengeligheten styrer deg så enormt skal du få to tips av meg;

1. Å helbleke håret i din alder legger flere år til utseende. Når man nærmer seg 50 er sjelden "hvitt/gulhvitt" hår spesielt heldig.

2. Ved å gå med pels fronter du lav empati og lavt kunnskapsnivå. Dette kan bli dyrt i lengden (pels er dyrt, men jeg er ikke misunnelig). Å tatovere "kunnskapsløs" i panna vil over tid være mer kostnadsbesparende.

For de fleste av oss har verden heldigvis gått fremover på de fleste områder, og å si at folk er mot pels fordi de synes dyr er søte er (igjen) en for enkel konklusjon. De som er mot pels er det fordi de er mot dyremishandling. Å sammenligne pelsdyrhold med kjøttproduksjon eller husdyrhold viser mangel på gode argumenter.

PS! Empati kan til en viss grad trenes opp så det er håp for deg også!

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.18:24

Marit: Hei Marit :) Det forsto jeg :) Jeg er glad for alle kommentarene og slipper igjennom alle kommentarer, så lenge de ikke inneholder trusseler overfor mine lesere.
Det som jeg vil at dere alle skal vite, for hjelpes har telefonen glødet i dag , det hagler inn med støttemeldinger og hyggelige ord. Og jeg rekker ikke å svare på alt, så en felles stor takk til dere her.

Ja jeg har nok eglet på meg hele dyrebeskyttelsen, og det er bra, det var akkurat det som var meningen med dette innlegget. De har eglet lenge med meg, om det er lov å si ? :)

Jeg burde nok skrive i den aller første setningen: JA TIL FORSVARLIG PELSDRIFT OG NEI TIL DYREMISHANDLING! Da hadde det vært enklere for de som ikke vil eller kan forstå hvilken intensjon dette innlegget hadde og har.

Utrolig moro å se ett enormt engasjement på bloggen, tusen takk til alle som har ytret sine meninger.

Og til alle dere som lurer på om det går bra med meg pga alle de negative kommentarene: Det går helt fint med meg, tusen takk :) Jeg er en sterk dame, som tåler å få kritikk, når jeg leverer ett innlegg som dette, så forventer jeg mye rart, og det har jeg jammen fått. Men det dere alle må huske på, er å vite hva du skal ta seriøst og hva som er rett og slett vrøvl.

Og til dere som hagler inn med elendige kommentarer, som inneholder nordnorske gloser som ikke engang den garveste sjarkfisker har hørt... spar dere, de kommer ikke på trykk, men ja, jeg leser alle - og ja , jeg får meg utrolig mange gode latterkick :)

FIN LØRDAG DERE OG TUSEN TAKK FOR ENGASJEMENT OG DELING AV INNLEGGET!

Mvh
Helen

03.11.2012 kl.18:30

Ditta va berre for domt!! Men det forundra mej ikkje at du e for pels nei! Trist.... E mote virkeli viktigare for dej enn korleis dyr vekse opp å blir behandla? Jaja... Du om de!

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.18:55

Anonym: les hva som står i innlegget og svarene her du "anonym" før du kommer med tullete utsagn som om "Er mote virkelig viktigere enn hvordan dyr vokser opp og blir behandlet."

Og kommenter gjerne med navnet ditt neste gang du slenger ut nonsense :)

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.18:56

Anonym: tusen hjertelig takk , den klemmen og samtala nettopp var veldig god :)))

Mamma

03.11.2012 kl.19:12

Til alle dere som IKKJE klarer å være SAKLIGE i kommentarene dere skriv,SÅ LAT VÆR Å KOMMENTER på innlegget til Helen.OG LAT MEG OPPLYSE DERE ALLE SOM KOMMER MED USAKLIGE KOMMENTARER : Helen vart IKKJE mistet i bakken som liten,og eg trur heller ikkje ho gikk glipp av noen ting i oppveksten sin.Med så mange TRISTE "innlegg" fra unge og gamle lesere,blir eg SKREMD.Er det rart det blir krig i verda ??? Tenk dere godt om før dere kommenterer Helen eller andre ting som engasjerer dere !!!!!

Og til opplysning : EG ER STOLT av Helen,og det ho får til !!!

Ønsker dere alle småsinte,sinte og rasende lesere EN RIKTIG GOD HELG.

Klem fra Helen si mamma :)

Arnfinn

03.11.2012 kl.19:13

Eg er faktisk aldeles mållaus av å lese kva enkelte kan nedlate seg til å skrive om dette, kommentaren min kan dei uvitande over, ta til seg. Det er verkeleg å håpe at det er manglande kunnskap om verda dei lever i som er årsaka til slikt useriøst tøv. At enkelte vel å gå i anna kle enn pels er heilt ok. Det er også ok å vere motstandar av oppdrett av dyr. Det ein då må hugse på er at oksane og kyra som sofaen "du" sit i er oppdretta for pelsen sin skyld. Kjøtet er utan interesse i denne samanhangen. Det er kun den forskjela at pelsen er fjerna frå skinnet og det vert laga møbelhud av den. Eller skinn til joggeskoa "dine" eller fotballar, handballar, turnutstyr etc. Kanskje utstyr til hesten "din"? Pels er skinn med HÅR på, prøv å få det inn i skallen! Skinn er eit produkt som vert nytta globalt sett, for milliardar av kroner og ei slags kampanje mot dette må rettast til for eks Nortura a/s og fanden ikkje til ei av dei få damene( kanskje den einaste) som er tøffe nok til å stå for si eiga meining, feige gylter (som over) finst det nok av, og hangylter for den del. Er ikkje møbelindustrien moteprega så det rekk? Store delar av det vi kjøper er prega av trend og moter, kle av pels, intet unntak. Eg respekterer KUN saklige ytringar av overnemde kaliber frå vegeterianarar og veganerar, dei som lever på den måten fortenar faktisk respekt. Noko heilt anna er det når dei vetlause sit med kyllingen på gaffelen, event biffen, og ytrar seg so fullstendig vanvittig - slikt tøv er det berre til å smile av. Sjølv om ein egentlig vert lyn forbanna når enkelte av innlegga nærast ber preg av "milde" truslar mot Helen, denslags vert ikkje akseptert! Ho har med dette gjort seg til ei fantastisk talskvinne for noko som desverre er kontroversiellt, men råkar likefullt alle som har befatning med skinn, som til dømes selskinn. Er det nokon som har lyst å lære eit og anna om selskinn, event korleis selfangsten vert utøvd so send spørsmåla til meg - "du" får svar.

Kanskje no, midt i haustslaktinga, kan eg minne om dette - innan året er omme er det slakta 1,3 millionar sau (med pels, fint å ha i barnevogna etc) og 1,6 millionar gris. Kjekt å ha til Jul, hæ? Eller bacon til fokost? Thats life. Til sist, Helen er viden kjend som ein snill og god person som no tek sjangsen på å eksponere seg om si interesse for skinnprodukt med hår, spar ho for bullshit.

Åse

03.11.2012 kl.19:15

I en rosa-blogger-verden er kanskje disse argumentene du kommer med gode nok. Men det er faktisk lenge siden jeg har lest noe så bastant og lite nyansert som dette. Jeg skammer meg faktisk litt over å tilhøre samme kjønn som deg idag, og det har ingenting med hvorvidt jeg er for eller imot pels... Nei, Det handler kun om hvor mye dårlig møl noen damer klarer å lire ut av munnen uten å bli litt flau når man ikke klarer å holde følge i diskusjonen etterpå...

Btw, hvis du mener at man kan sammenligne pelsoppdrett med kjøttdrift, lurer jeg egentlig på hvordan du kan mene noe sånt...? Mat er jo livsviktig for mennesker, men etter at petroleumsindustrien ga oss flis og Gore-tex er jo pels KUN et fjollete og estetisk plagg... Og stakkars Mikkel rev som må bøte med livet for at du skal få den riktige looken...

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.19:15

Mamma: You rock my world mama :D
Ej he flira godt i heile dag:D
Supert med ett så enormt engasjement! Større debatt og hibbel enn den gangen ej skreiv om jantelova ;) Fantastisk!

GLA I DEJ MAMMA OG TAKK FOR AT DU IKKJE MISTA MEJ I BAKKEN NÅR EJ VA LITA ;)))) OG FOR STØTTA DI <3

Åse

03.11.2012 kl.19:27

Og et par ting til... INGEN rovdyr(utenom mennesker...) dreper andre dyrf for å gå med pelsen deres. De dreper ene og alene for mat og overlevelse. Så ikke fornærm tigeren, bjørnen eller løven ved å sammenligne de med deg....

En annen ting er at mye sko, vesker og belter lages av ku og lammeskinn. Da bruker man hele dyret, både skinnet og maten... Man kan vel ikke si det samme om stakkars Mikkel...

Nei, ta på deg skinnfellen, stikk en tur på sirkus og kos deg!

Åse

03.11.2012 kl.19:34

Nå forstår jeg faktisk ikke hva du mener. Å skamme seg på andre sine vegne, har vel ingenting med min selvtillit å gjøre? Men alt i alt er det jo godt å vite at pelsdyrnæringen er på vei til å bli avviklet, så du må skynde deg å kjøpe nå mens du kan!

Morten

03.11.2012 kl.19:39

Det finnes en side som heter Furisgreen.com denne burde dere lese, dette ligger også FB.

Jeg er i hvertfall ikke glad for all oljen, energien og ikke minst alle stoffen som brukes til å lage alle de syntetiske plaggene deres.

Hilsen en

Mann som liker velkledde jenter og ikke de som går i plastikk klær.

Hege

03.11.2012 kl.19:39

Carmen: Jeg er sterk motstander av pelsdyr i fangenskap. Og useriøse personangrep.

Jeanette

03.11.2012 kl.19:40

OOOoooooooh! Hehee:-D STEIK kor ej digga at du tåre å vær so ærlige, om ett sant tema en VEIT folk flest klikka ta! Kafør ikkje utnytte hæile dyret? Regna me dei fleste ta disse så he komt me stygge kommentara her, spise både kjøt å annja. Men de e vell sanne by-folk så trur at burgera å spaghetti vekse på tred. Ditte gjelde ALT, nåken e snilde me dyra sine å andre ikkje. Om de e dyrefarma, eller nåken privat så eige EN honhd, eller en katt. Desverre! En skal ikkje ta alle ondær same kamb/kniv?! Så JA til pels frå kjekke å snilde dyrebehandlara:-D Klem til dej Helen:-D <3

Malin

03.11.2012 kl.19:51

Flott at du teke opp at dyr blir mishandla i heimane, dyr som hunda å katta osv. Det e heilt sant, dessverre e der folk so ikkje bryr sej å disse burde helder ikkje få ha husdyr. Det e et viktig tema, men det kjem ikkje under temaet ?pelsdyrnæring?. Men, om ej forstår dej rett, du meina altso at nettopp fordi at folk mishandla kjæledyra sine so e de heilt greit at pelsdyr blir satt i bur? So lenge der e hunda so blir forsømt å tatt dårlig vare på, å der e dyr på gårda so blir slakta for at vi skal ete dei, so gjer det ingenting at OGSÅ pelsdyra blir utsatt for menneska sin brutalitet? Når det fyrst e gale so gjer det verre? Som du sei det sjøl, ingen TRENGE pels. Pels e unødvendig, og finast på dyre so e født me den. I dagens samfunn e det vanskelig å unngå heilt alt so heite pels å skinn, veldig monge butikka he det og monge vare e laga ta det. Mykje kjem frå dyr, både mat å klede å huslige ting. Å unngå det heilt e vanskelig, også for persona so e imot det. Det so e viktig e å begrense bruken av det mest mulig, nettopp derfor blir det å bruke pels som for eks. klede feil. Mange bekker små gjør en stor å. Alt handla om å gjer bevisste valg når en handla, enten det gjelde klede eller mat; spis mindre kjøtt, kjøp egg frå frittgåande høns, kjøp vare frå gårda der en veit at dyra he hatt det beire, kjøp fjuskepels osv. Det blir feil å sammenligne kjøp av mat med det å ?kjøpe pels fordi pels e mote?. Heilt enig i at ikkje alle dyr på pelsfarma blir like dårlig behandla, MEN, om ikkje det hadde vore for menneske so støtta dinna næringa so hadde der helder ikkje vore pelsfarma i det heiletatt. Ergo, der hadde ikkje vore pelsfarma som dei du lese om å ser bilde ifrå me dyr so ete på kvarandre. Du gløyme også en vesentlig del ta pelsindustrie, nemlig fangst av dyr. Mesteparten ta pels so blir solgt i Norge kjem frå oppdrett, men det blir også solgt pels so kjem frå dyr som blir fanga i felle å som lide veldig. Du påstår at du ikkje støtta dyremishandling, og det trur ej nok helder ikkje du gjer me vitande vilje, men ved å kjøpe pels e du med på å støtte pelsdyrnæringa MED og uten sine negative side, enten du vil det eller ei.

Ingen etterspørsel av pels = ingen pelsdyrnæring, ingen pelsdyr i bur, enten dei he det helt passe eller dårlig.

Om Nei til pels e ei ?bølge eller en trend? blandt unge, so vil ej påstå at det jaggu må vær en ta dei mest fornuftige trendane ungdom kan engasjere sej for ? iallefall bedre enn trenden ?å bruke pels?.

God helg!:)

Kristin

03.11.2012 kl.20:02

Tjohooo, kor det går på bakglatte ski!!! Du sier det du mener og mener det du sier, -herlig! :-)

Jorunn Ingvarda Rødseth

03.11.2012 kl.20:03

Ok Helen... Da kommer mine innlegg... ;p

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.20:04

Åse: Åse, du er utrolig underholdende :) Jeg har , beklager å si det, men mer enn nok sirkus med å lese innlegg som dette, der det meste er tatt ut av sammenhengen av hva jeg FAKTISK skriver :)

Jorunn Ingvarda Rødseth

03.11.2012 kl.20:05

Kjære søte Helen!

Del1:

Når du ser navnet mitt så vet du jo hvilken vinkling mitt innlegg vil ha... Men jeg må først få begynne med å si at jeg skjønner godt at du ikke svarer på usaklige og frekke kommentarer. Som den dyre elskeren og dyreforkjemperen som jeg er, blir jeg kjempeprovosert når jeg leser hvordan folk formulerer seg. Denne måten å kommentere på er helt uakseptabel uansett hva man kjemper for! Blir oppgitt over hva folk skriver om deg og din rolle som mamma, det blir rett og slett for barnslig å vinkle det inn slik! Dine prinsesser har det så godt som de kan ha det, mangler ingenting hverken kjærlighet eller omsorg! Du er den beste mammaen de kunne hatt, så la aldri noen få tråkke på det gode dere har. Samtidig blir jeg utrolig provosert over at man begynner å sette spørsmål ved oppveksten din. Disse tingene blir så tatt ut av sammenhengen, usaklig og barnslig! Det er greit å diskutere, men la det nå foregå på et voksent plan med normal folkeskikk og normalt folkevett! Å rakke så brutalt ned på den private delen blir for dumt! Til dere som kommenterer, kommenter på en ordentlig måte! Ikke sett oss dyreforkjempere i et dårlig lys!

Du har nok vært veldig heldig med besøket på denne spesielle farmen. De fleste innen pelsindustrien driver det dessverre ikke på en slik måte du fremstiller. Det blir bevist gang på gang. Jeg etterlyser virkelig at de som driver denne industrien på en såkalt ?seriøs? måte, og som skriker om anerkjennelse også hadde ropt litt høyre ut om strengere regler og lovverk som ivaretar disse dyrene. For min del kunne jeg aldri tatt på meg noe jeg visste hadde lidd for at jeg skulle være fin eller følge ?moten?. Før I tiden var det anderledes. Da brukte man pelsen av maten man spiste, en nødvendighet for å overleve. I dag har vi så mye annet å holde oss varme på at man ikke trenger pels. Industrien har blitt kynis og ker kun pengerelatert. Å la disse dyrene sitte i trange bur kun alene for å bl brukt for pelsen synes jeg er forkastelig. Når man bruker pels sender man ut signaler om at det er helt greit, at man godtar denne formen for dyremishandling ? helt uavhengig av ens egen personlige mening. Markedet bryr seg ikke om du ikke er mot dyremishandling så lenge du legger igjen penger I kassen. Det burde vel heller vært omvent, at man nektet å bruke pels til det var bevist at alle pelsfarmere behandlet dyrene sine riktig og at ingen lider for menneskenes skjønnhet...? Da hadde alle useriøse pelsfarmer også blitt tvungen til å legge om på rutinene og levekåret! Men sånn som det er nå så håper jeg pelsindustrien går en brå død I møte...

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.20:06

Arnfinn: FANTASTISK ARNFINN :):):) TUSEN TAKK!!!

Helen :)

Jorunn Ingvarda Rødseth

03.11.2012 kl.20:06

Del 2:

Hører det er mange her som hyler ut om man ikke spiser kjøtt og bruker skinn, men det dere som er for pels skal huske på er at de fleste av dem som kjemper mot pelsindustiren OGSÅ kjemper for bedre levekår for fjøsdyr! Det tror jeg ikke dere tenker over. At man spiser kjøtt og bruker skinn er ikke dermed sagt at man synes det greit at fjøsdyr har det som de har det. Når et dyr blir brukt til mat er det nå faktisk bedre at pelsen blir brukt også, enn at den blir kastet. Man kan faktisk ikke sammenligne disse to problemstillinger. Jeg kaller det problemstillinger nettopp fordi jeg også mener at bønder bør forbedre forholdene for fjøsdyr! Det nevnes også at man bør engasjere seg i viktigere ting... Synes all mishandling er viktig, om det er av 4-bente eller 2-bente! Hvem sier at man ikke kan engasjere seg I flere ting? Hvem sier at fordi man engasjerer seg I kampen mot pelsindustrien eller for dyrs rettigheter generellt IKKE kan kjemper for mennesker også? Regner med at man I dagens samfunn ikke er så sneversynt at man ikke skjønner at det faktisk er fullt mulig å rope ut for alle som ikke har det godt. Selv kjemper jeg mot pelsindustrien, for bedre levekår for fjøsdyr, mot mishandling av barn, for bedre eldreomsorg, for støtte til narkomane, barn I Romania og andre I andre land som ikke er så heldig stillt som oss I velferdssamfunnet Norge! Kjenner jeg blir provosert av slike kommentarer....

Så er det hund da kjære deg... Jeg skjønner at du skriver det for å sette ting helt på spissen... Det triste er jo at du faktisk får med deg den skaren av folk som ikke har kunnskap nok til å uttale seg om hund og klær. I dag er dessverre synet på hunder og klær veldig preget og ødelagt av det luksuriøse overdrevne Hollywood stempelet, og man glemmer helt å tenke over nødvendigheten det er I det å ta vare på mange av rasene som ikke er skodd for den norske vinteren. Som oftest når man klager på dem som kler opp hundene sine er det mangel på kunnskap. Denne problemstillingen møter jeg ofte, men etter litt demonstrasjon av hundenes pels og forklaringer av hvorfor det er nødvendig ser til og med de største motstandere av klær på hund at det faktisk er av nødvendige grunner og ikke bare ?dill?. Mange av de små rasene som bla. Chihuahuaer, Maltesere og Yorkshire Terriere mangler underpels, de har kun ett lag pels. Pelsen på flere av disse rasene er dessuten mer hår enn det er pels. Disse rasene har ikke mulighet til å holde kulden borte fra kroppen for egen maskin og trenger hjelp. Når det har vært som kaldest har til og med veterinærer gått ut å anbefalt å bruke dekken på de store hundne også, og da sier det vel seg selv nødvendigheten for de små rasene.... Man kan jo se for seg hvorfor vi postrer oss med tykke støvletter med ullsokker nedi, nettopp fordi det på bakkenivå er det kaldeste punktet. Der BOR disse små rasene... Det er faktisk større dyremishandling å ta dem med ut uten å ha på dem en genser, jakke eller dekken enn det er kle på dem. Om det er rosa eller svart, med eller uten bling legger nå da faktisk ikke hunden merke til! Det er det vi mennesker som gjør. Det er menneskene som har problemer med at noen kan ha glede av å ha på dem et dekken/jakke eller genser som er rosa og gjerne har litt bling på. Å ha klær på dem gir dem hverken fysiske eller psykiske smerter og kan IKKE sammenlignes med å ha en rev eller mink I et oppdrettsbur!

Å så til den såkalte ?veskehunden?... Jeg har to små hunder med 4 ben som de klarer å bruke selv! Selv om man har små hunder er det ikke dermed sagt at de BOR I vesker. Mine hunder veier ikke mer enn 2.4 kg, har like tynne ben som pinner og er veldig sart for større påkjenninger. Skal jeg til by?n og har med meg hundene, har jeg også med meg vesken. Når de går på gaten er de så liten at folk ikke ser dem. De blir tråkket på å sparket I og dette fører til at de blir både engstelige og redde. Da har jeg dem I vesken ? for deres egen sikkerhet. Så kan jeg ha min bytur vel vitende om at det ikke blir nødvendig med dyre veterinær besøk. Igjen... Selv om man har små hunder betyr det ikke at de ikke får bruke de bena de har fått utlevert og jeg synes nesten det blir en fornærmelse for alle med små hunder å si at det er dyremishandling. Dette er igjen mangel på kunnskap og folk bare ?antar?, synser og tror... Ikke bland inn emner som ikke har noe med saken å gjøre, det er bare med på å ødelgge enda mer for disse små nurkene som faktisk er avhengige av at vi passer på dem?

Dette er min mening, men for meg vil du alltid være min vakre minikusine ? med eller uten pels!! <3

Klem <3

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.20:23

Jorunn Ingvarda Rødseth: Tusen tusen takk for dine meninger her Jorunn og jeg er glad for dine ord og støtte i starten her, tusen takk:)
Vi er nok uenige i mye, og jeg vet at du tar meg på kornet og ser ironien når jeg nevner "designerbikkjer" -og jeg støtter DIN næring, sånn at du ikke tviler på det. Men alt er satt på kanten , nettopp for å skape diskusjon.

-og du er alltid min vakre minikusine, med eller uten pels - og la meg tilføye at hadde jeg hatt en liten søt hund, som vetrinærer gikk ut og sa at den trengde klær for å overleve, da hadde jeg selvfølgelig kledd åp den varme og gode klær - gjerne med masse bling ;)

GOD KLEM <3

Silje mari

03.11.2012 kl.20:27

Hurra for Jorunn ingvarda Rødseth!!!!! Den mest fornuftige personen her inne idag! Godt skrevet både del 1 og 2!! Åsso bere håpe ej at både den eine og den andre lese ditte og forstår det:) siste avsnitt i del 1, ej sei bere, applaus til dej!!

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.20:29

Malin: Om du unngikk å lese hele innlegget så har du en del av det her , tror du burde lese akkurat dette en gang til :)
Jeg er ikke så teit at jeg ikke vet at det finnes desverre dyr som blir mishandlet, men heldigvis er det ett fåtall av disse. Jeg velger å fremme de ærlige sin sak, de som driver dette rett etter Norges lover. Dere glemmer de i denne saken. De sakene som kommer frem i media er desverre aldri solskinnshistoriene, men en av flere hundre, der dyrene lever under dårlige forhold. Og jeg forsvarer ikke mishandling av dyr. La det være sagt. Men jeg mener at pelsnæringen i Norge er IKKE dyremishandling! Ferdig!

Mvh Helen

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.20:32

Jeanette: Som mi gode venninde sa i dag: Og ej svara på ekte sunnmørsk ;)
"Du stakk handa inn i ett kvepsebol...." og ho lure på ka tema ej skal ta opp til neste helg. Ej he tenkt på so ymse, alt fra abort debatten til lengre pappa permisjon?

Det finst mange kjekke tema å ta opp på min "rosa-blogg" :)

Fantastisk! Rett og slett fantastisk :)

Klem og tusen tusen takk:D

Marius Mehren

03.11.2012 kl.20:32

Meget godt skrevet. Har selv besøkt flere pelsfarmer, og de dyrene satt riktig nok i bur, men var langt ifra misshandlet. Å bruke argumenter som at de er ville dyr, blir veldig håpløst, når de har vært i bur i mange generasjoner. Liker godt argumentet ditt med skinnvesker osv.

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.20:34

Marius Mehren: Hei Magnus og tusen takk for kommentaren din, herlig at dette engasjerer så intenst. Og ja, jeg viste på forhånd at dette kom til å bli spetakkel av, men det var jo nettopp det jeg ønsket i utgangspunktet. Så jeg må si at jeg har hatt en fortreffelig dag med utrolig mange hyggelige telefoner og meninger av både bra og dårlig kvalitet.
Takk igjen Magnus og god helg :)

Helen :)

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.20:36

Silje mari: Jorunn har alltid vært en fornuftig og god dame, den kan jeg absolutt signere :) En dame jeg beundrer på veldig mange områder og som jeg også er uenig med, uten at det gjør at jeg er mindre glad i henne :)

Jeanette

03.11.2012 kl.21:12

Håhåå! Ikkje bære i ETT kvepsebol hældær de;-) Kjenne ej gler mej som en onge på Julafta te næste gong du ska tøme hjerte ditt:-D! Stå på! Ærlige folk, å folk så snakka rett frå levvra. Love it! Stå på Helen, å stå på ditt:-)!

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.21:13

Jeanette: gollj-jente e du d :))) <3 Må tømme hjertet og sette ting litt på kanten avogtil :D

Malin

03.11.2012 kl.21:17

Det ej ville fram til e at om en kjøpe pels so støtta en også dei dårlige sidene ved næringa enten en vil det eller ikkje. Meina på ingen måte at du e for dyremishandling:)

Lise_333

03.11.2012 kl.21:35

Du verden...her var det mye som foregikk!???

Blir helt overgitt over å se hvordan enkelte ordlegger seg her, og når jeg da antar at du sikkert har stengt de mest heidundrende innleggene, vet jeg nesten ikke hva jeg skal si.

Er det helt selvmotsigende at man kan være uenig med noen, og likevel argumentere med respekt, fakta (som man selv ser den) og folkeskikk?

Å gå på utseende, en persons omsorgsevner, oppvekst og generelt personlige egenskaper fordi man mener noe, eller er uenig i noe, er jo helt bak mål!!

Godt gjort av deg, Helen, at du står rak i dette. <3

Så kan man mene hva man vil om pelsnærningen, alle mann!

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.21:51

Lise_333: Tusen tusen takk kjære vennen min:) Jeg har ikke silt ut så mange kommentarer, de som er myntet på meg personlig står her alle sammen, t.o.m den fra hun jenta som mener at jeg bør gå å henge meg;)
Men det finnes utallige kommentarer av ekstremt lav kvalitet og ekstremt dårlig ordbruk, som jeg har valgt å ikke godkjenne, da disse kommentarene er trusseler rettet konkret mot flere av mine lesere. Men dette er tomme trusseler, fra barn og faktisk noen "voksne" også. Men igjen må jeg si at det er veldig viktig å lese mellom linjene og vite hva som er tull og hva som faktisk er hold i av det som blir presentert av kommentarer her.

Nå tar jeg snart helg, en lekker lilla pakke ligger her og venter på meg og jeg gleder meg sånn til å åpne den :)))) GOD HELG

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.21:53

Malin: Supert Malin, takk :)

Tone

03.11.2012 kl.22:05

Men det mener eg! Man kan ikke med den kunnskapen vi har tilgang på idag si at man er i mot mishandling av dyr men fortsette å støtte en bransje som har vist gang etter gang at de ikke tar dyrevelverd på alvor, det blir for enkelt. Da er det bedre Helene å være virkelig ærlig og si det som det er at du ikke bryr deg nok om dyrevelferd til å droppe pelsen. Og hvis det stemmer at nesten halvparten av bransjen mishandlet dyr, så kan det umulig tolkes som et fåtall, hvordan får du det til å stemme?

Vibeke

03.11.2012 kl.22:11

E digga d Helen, e e så fullstendig enig i hovedinnlegget ditt:-) Begynte å lese kommentarene til folk men når e kom til den med bleika hår gadd e ikkje mer. Himmel kor usaklig av ho, var d Carmen. Ja til forsvarlig pelsdyroppdrett:-) deilig og varmt ;-))

Klem Vibeke

Johanne

03.11.2012 kl.22:52

FEM GODE GRUNNER TIL Å SI NEI TIL PELS:

Hvorfor si nei til pels? Og hvorfor bør vi legge ned pelsnæringen i Norge?

1. Pelsdyroppdrett er dyreplageri

Rev og mink har ikke vært husdyr i årtusener slik som vanlige landbruksdyr. De er fortsatt født ville, og naturlig redde for mennesker. Det er et stort praktisk problem å skulle temme alle valpene på pelsdyrfarmer, og ofte blir dette forsømt. I små bur reagerer noen med å bite på seg selv eller drepe egne valper. Andre hopper hvileløst frem og tilbake i buret, og noen blir apatiske.

2. Null forbedringsmuligheter

Avl kan gjøre pelsdyrene tammere, men ikke fjerne behovet for å løpe, klatre, grave og jakte. Næringen sier selv at dyrene må være i bur for at driften skal lønne seg.

3. Norge trenger ikke pelsnæringen

Pelsnæringen gir færre arbeidsplasser enn en middels bedrift. Det er bare ca. 300 pelsfarmer igjen i Norge, og de fleste av dem gir bare en deltids arbeidsplass.

4. Skattepengene våre bør brukes til noe bedre

Pelsnæringen får ca. 50 millioner kroner i subsidier hvert år. Norske skattepenger bør heller brukes på landbruk som tar hensyn til miljø og dyrevelferd, som produksjon av grønnsaker, eller egg fra frittgående høner.

5. Stopp norsk eksport av pels

Over 90% av pelsene eksporteres til Asia, der skandinavisk pelsbransje jobber intenst for å bygge opp et marked. Avvikling av norsk pelsnæring vil stoppe denne eksporten av dyreplageri.

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.22:56

Tone: Jeg forstår at du har store vansker med å se hva dette faktisk handler om, og til info: Dette er min PERSONLIGE blogg, en blogg der JEG er forfatter og grunder, ikke butikken jeg jobber på. Dette til informasjon. Du kommer til å komme med dårlige argument og elendige spørsmål på tusen ting jeg allerede har svar tdeg på - opptil flere ganger. Om du må ha det inn med teskje igjen, så foreslår jeg at du IGJEN leser alt jeg har svart deg tidligere i dag Tone.

Jeg er helt ærlig og jeg ser at du har store problemer med også min ærlighet, ved å gang på gang sette spørsmål ved den. Beklager Tone.

Mvh Helen

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.22:57

Vibeke: herlig Vibeke , tusen takk :) Ja det er mye usakelig, desverre. God helg og god klem :):)

Helensaevik.blogg.no

03.11.2012 kl.23:33

Johanne: Hei Johanne, jeg leser både på facebook og her hva du skriver og vi er ok veldig uenige når det gjelder mye, men takk for ditt engasjement.

Mvh Helen

Lillian

03.11.2012 kl.23:44

Ej lure berre på en ting...He du noken gong sett ei kyr som sleppe ut på beite for fyrste gong om våren? Et gladare å lykkligare dyr skal man leite lenge ette som fær å sprette og hoppa rondt på markane som en liten kalv etter fleire månader inne i fjøse.

Kan en rev gjere d? Nei,den skal ikkje røre bakken en gong,for då kan pelsen bli ødelagt. Den går på netting eller rist heile livet...Å d meina du ikkje e dyreplageri?

Ej he forøvrigt vore på ein revefarm..Å,d va ingen hyggelige opplevelse. Såg reve valpar som mangla både føter og halar fordi reve mora hadde gnagd d av pga av stress...Å d kalla du heller ikkje dyreplageri? Nei,hipp hurra for fjoskepels!!

Helensaevik.blogg.no

04.11.2012 kl.00:03

Lillian:
Det har jeg Lillian, hvert eneste år, siden barndomsår.
Reven er fødd i fangenskap.
Trist at ditt møte med en revefarm var så uheldig. Mitt var ikke uheldig, men fikk meg til å se på dette med nye øyne.
Jeg forsvarer FORSVARLIG PELSOPPDRETT og jeg tar avstand fra dyremishandling, som vist på videoer fra enkelte oppdrett.
Jeg har også vokst opp med en minkfarm i bygda og tråkket mange barndomsår der - selv om de voksne ikke likte at vi gjorde det. Så ja, jeg har sett mye dyr i bur i 30 år. Du og flere må lese hva jeg faktisk skriver, og til dere som mener at jeg ikke har "nye argument" ? Jeg mener helt og holdent at mine standpunkt i hovedinnlegget er argument NOK! Jeg er ikke av typen som "må finne nye argument" for å skulle krangle med dere voksne menneskene - jeg mener at jeg i utgangspunktet har 100% ærlig og åpent sagt hva jeg mener. Og dersom dere ikke skjønner det, så er det , MED ALL RESPEKT, deres problem.

Mvh
Helen.

Christian

04.11.2012 kl.02:12

Helen er eit tvers gjennom vakkert menneske. Både inni og utanpå.

Ein er så velsigna her i Noreg at ein har lov å ytre seg slik ein vil.

Er heilt topp at det kjem diskusjonar av slikt, men ver så snill; VER SAKLEGE.

Helen, du er topp.

Helsing Chris i Oslove

Helensaevik.blogg.no

04.11.2012 kl.02:31

Jeg skal prøve å svare dere på flere uttalelser fra både facebook, mailer og sms`er her.

Rosablogger, dersom det er ordet du velger å bruke, så ok. Jeg er kanskje en rosablogger, siden bloggen min er i hovedsak en ren moteblogg, men også en blogg der det er rom for min faste spalte: "Med hjertet i hånden".
Dette er innlegg der jeg er særdeles personlig og gir dere mine hjertesukk , 100% ærlig. Og det er noe jeg har fått enorm respekt for, da jeg er ærlig og tør å si hva jeg mener, istedenfor å følge mengden og jabbe med.
Jeg vil også si at jeg er kjempeglad for at dere har engasjert dere sånn i denne saken. Og et menneske som kjenner meg bedre enn noen sa tidligere ikveld: De må nok kjenne deg personlig for å forstå måten din å skrive på og min ironi i disse innleggene "med hjertet i hånden".. Helt enig. Og jeg vil gjerne fortelle mine lesere hva jeg svarte: Dette viser oss alle, hvor lett det er å dra en meget rask konklusjon. Dere las "ja til pels" og da hadde dere pelsmotstanderene allerede tatt deres avgjørelse om at denne dama er riv ruskende gal. Helt ok :) Det viser deg og meg at vi dømmer hverandre raskt, etter å ha lest kanskje en setning i innlegget mitt, så drar vi ned skylappene, og klarer ikke helt lese alt jeg skriver, eller å lese mellom linjene. Du har allerede gjort deg opp din mening om meg som menneske og mine verdier, ut av overskriften.
Jeg kommer tilbake med flere hjerter i hånden, tro meg, Og det til mine lesere sin store glede og ergrelse, for selvfølgelig forventer jeg ikke at alle skal være enige med meg i mine hjertesukk, disse sukkene er mine personlige meninger, som dere har den fulle rett til å mene noe om, siden jeg leverer disse til dere i ett åpent forum. Og det er nettopp det jeg ønsker også med disse innleggene, å skape meninger.
Ja, jeg er nok en rosablogger, jeg er en stolt rosablogger som ligger på en meget stolt 2.plass på moteblogger.no . Det sier litt om at jeg får til det jeg driver med her inne i mitt uhøytidelige og galne moteunivers. Men selv om dette er i hovedsak en moteblogg, så vil her alltid være plass til min faste spalte "Med hjertet å hånden". Alltid. Den dagen jeg ikke har noe å komme med i form av mine hjertesukk, da legger jeg ned bloggen. Men jeg har altfor mye på hjertet enda!

Da gjenstår det for meg å takke hver eneste en av dere, som har engasjert dere i denne saken, jeg beklager at jeg til tider har svart dere kvast, og jeg vil beklage overfor mine lesere at dere måtte se så mange kommentarer av lav kvalitet idag, da sikter jeg til kommentarer som "heng deg pliiis" og hun med skjønnhetstipsene - b.a! :)
Men er man med på leken....
De som virkelig kjenner meg og vet hvilke verdier jeg har i livet, de har klappet i hendene i dag, og vi har hatt mange artige samtaler og flira mye. Det er fordi disse menneskene virkelig kjenner meg og leser innlegget mitt akkurat som det er ment, de leser mellom linjene og vet at jeg setter dette litt på kanten for å skape debatt.

En utrolig innholdsrik dag er over og jeg takker dere igjen for et enormt engasjement.
Nå gjenstår det å se hva neste tema blir;) Jeg tror ikke jeg klarer å toppe dette innlegget når det gjelder å provosere dere. Men jeg må si det at dette ble jo et fantatisk bevis på at mennesker er rovdyr og behandler hverandre uten respekt. Kanskje det kan bli neste hjertesukk...?
Tips mottas med takk om dere har ønsker om tema som skal på banen. Janteloven har allerede vært oppe til debatt og et av mine hjertesukk skapte så mye følelser hos dere at det havnet jammen meg på førstesiden av vg.no ! Fantastisk :)

Takk til hver enkelt, selv dere med kommentarer som viser dårlig ordforråd. Dere har lært meg mye i dag, i form av hvordan man ikke snakker til andre mennesker bak en anonym fasade. Feigt. Ferdig :)

Klem Helen, hun rosabloggeren med hjertet i hånden :)

Mvh Helen

Helensaevik.blogg.no

04.11.2012 kl.02:33

Christian: Chris my Osloveman, tusen hjertelig takk. Du e også et tvers gjennom vakkert menneske, som ej verdsete uendelig høgt :) Glede mej til vi sjåast og klemmast igjen ChrisKing:))

SME

04.11.2012 kl.09:42

Site her og leser gjennom alle desse kommentarene, og er helt sjokket, sjokket over hvor dårlig enkelte kan ordlegge seg, de burde la vær og kommentere.

Når det er sagt lurer jeg på en ting, dersom det er ok og ha såkalt "fjuskepels" og andre etterligninger, er ikke du litt i samme båt da, du har egentlig lyst til å ha pels, men kan ikke de fordi det er dyreplageri? Da burde du ikke gå i etterligninger heller da spør du meg.

En annen ting, er det noen som har tenkt på hva som skjer når/dersom pelsnæringen blir lagt ned i Norge. Jo da blir den videreført i et annet land, som kanskje ikke har de samme kontrollene og oversikten som vi har her i Norge, men det er vel kanskje greit det for dere, for da slipper vi å høre om det her til lands.

Tror nok ikke at dersom lille Norge stopper pelsoppdrett så blir det slutt på pels, nei da blir det nok bare en annen som må ale opp det antallet som vi gjør her i Norge, under kanskje enda verre omstendigheter.

La pelsnæringa holde på, men det kan vær på sin plass med et litt mer kontroller og åpenhet om den, så den ikke blir så forferdelig som alle skal ha det til.

Jorun I: Dersom du har noen hunder som ikke kan leve et normalt liv uten klær i Norge, da burde vel ikke desse hundene vær i Norge, da er det vel dyreplageri på høgt plan, har til dags dato ikke hørt om et eneste dyr som "trenger" klær eller vesker for den slags skyld. Dette er vel kanskje raser som det er blitt alet opp og frem til det de er idag,, også kalt oppdrett.. For så å bli innført til Norge i de senere år, som en del av "motebildet"?

Regner med at denne "Marit" er fra en av dyrevern aliansene i landet siden hun sitter med så mye fakta, så hun har nok et ganske så snevert syn i denne debatten.

Jorunn

04.11.2012 kl.13:37

SME:

Litt usikker nå om du skriver dette bare for å provosere frem en diskusjon, eller om du virkelig mener det du skriver. Du kan vel si det om flere ting, ikke bare hunder. Hva med at det skal bli lov å innføre reptiler i norge - er det så mye bedre? Alle dyrene i dyrehagene rundt om kring, elefanter og dyr på cirkus. Listen er lang over dyr som er plassert på steder de strengt tatt ikke skulle vært! Og når det først er slik så er det vår plikt og oppgave å ivareta dem og passe på at de har det bra.

Å avle frem dyr til å bli noe "bedre" skjer også med katt, sau og andre dyr - det er ikke noe unikt for akkurat hunden. Det skjer ja, og ikke alltid til det beste! Men en ting du også skal vite er at det er mange i både hundemiljøet og andre dyremiljøer som jobber mot denne trenden. Ikke alle oppdrettere ønsker denne utviklingen og prøver å få stoppet den.

Du har aldri hørt om "dyr" som trenger klær. Anbefaler deg å lese litt på nettet om de forskjellige hunderasene. Der vil du finne alt fra Samojeden som har pels så det monner og ikke trenger dekken, til kinesisk nakenhund som faktisk IKKE har pels i det hele tatt. Skal ikke den heller ha på seg noe om vinteren da mener du...? De helt små rasene kan simpelthen ikke holde varmen. For å forklare deg det på en annen måte: Du skal vite at de små rasene har en større overflate i forhold til kroppsvekten. Det betyr at de må produsere mye mer energi og ha et høyere stoffskifte for å holde varmen. Det er altså nødvendig for små hunder å bli dekket til slik at de ikke blir syke eller har det vondt. Hunder fungerer på samme måte som oss andre. Hvis de blir utsatt for nekjøling så blir de mottakelige for forskjelige problemer og sykdommer. Og så ikke minst ? så er det et velferdsmessig aspekt ? DET ER ALDRI TRIVELIG Å FRYSE! Du kan gi beskjed, ta på deg en ekstra genser/jakke/votter. Dyr er totalt avhengige av at vi følger med, passer på og forstår?. ? og handler!

Jeg tror dessuten du må ha oversett setningen min der jeg skriver at til og med dyreleger går ut og anbefaler å ha et dekken på de STORE hundene også - på de kaldeste dagene! Har vært i media, så du må nok ha gått glipp av det! Da sier det seg vel også selv - uten de større undersøkelser at de små rasene trenger hjelp til å holde varmen. Og vesker...? Som jeg skrev i innlegget over her, det er ingen som lar hundene sine BO i veskene. Veskene er ment som hjelpemidler så en slipper å utsette hunene for unødege farlige situasjoner. De er faktisk ment som beskyttelse, ikke fjolleri. En tur i store folkemengder kan faktisk føre med seg dyre veterinær regninger - og ikke minst store smerter for dyrene. Anbefaler deg å gå inn å lese litt fakta, så forstår du kanskje litt mer nødvendigheten av det.

Jente, 12år!

04.11.2012 kl.14:22

kjære, kjære helen..du er tydligvis ikke helt klok du, når du støtter pelsindustrien.. de stakkars dyrene som sitter i et bur for å bli "kåpa" di! kjønner ikke hvordan du klarer å gå med et lik på deg, et dyr som må lide fordi du skal se "fin" ut, varmen finner du forran en ovn eller i en annen jakke uten pels! Mvh jente, 12år gammel!

Jente 11 år

04.11.2012 kl.14:36

Herregud, Hvordan kan du si noe sånt? Du er bare utrolig dum i hodet som sier ja til pels, jeg tenker bare, det er lov og tenke altså...Ville du kanskje blitt drept for at "pene" damer skal ha noe "Fint" Likzom og gå med?? Pels er fint, men bare på dyrene, Ikke på pelsjakker eller luer. Dyrene blir satt i et bur, dær får de ikke nokk mat eller drikke. Du har vært på en pelsfam av mange,mange tusen! Hvor gammel er du in real?? Jeg er en jente på 11 år og kan skrive noe sånt til en voksen dame altså. Hvordan kan en voksen dame tenke sånn, det er jo helt skrudd...Omg jeg blir helt stumm...

Marie

04.11.2012 kl.14:48

Hei, og god søndag!!! Selv om noen mener du er (rosablogger, blond osv.) så kommer jeg til å fortsette å følge bloggen din som jeg liker veldig godt. Det er tøft gjort å stikke seg ut og ikke gjøre alle fornøyde, men det regner jeg med at du er klar over, siden du virker mer oppegående enn mange her inne.... STÅ PÅ , og skriv videre om det du ønsker :)) Klem

Helensaevik.blogg.no

04.11.2012 kl.15:21

Marie: Så hyggelig Marie , tusen takk :) Jantelova er til for å brytes! ;)
Man må tørre å stå for sine egne meninger, spesielt når man har en blogg og blir en "offentlig person", da synes jeg det er viktig å tørre si rett ut hva jeg mener , og jeg tror ikke det kom som noen overraskelse for de som har følgt meg en stund, at jeg bruker pels, jeg har vært avbildet i pels her på bloggen utallige ganger tidligere og flere bilder kommer det garantert. Alt med sunn fornuft mener jeg.
Tusen takk for ditt innlegg Maria, jeg er glad du følger meg , tusen takk :)) Klem!

Helensaevik.blogg.no

04.11.2012 kl.15:22

Helensaevik.blogg.no: *Marie skulle der stå :) Beklager :)

Jente, 12år!

04.11.2012 kl.15:29

dt eneste jeg vil få inni hode ditt er at pelsindustiren er ikke som du tror den er.... den er faktisk det helt motsatte av det du skriver å sier....faktisk jeg er 12årgammel, men har veldig god erfaring med skriving så bare tro va du vil ;)

ANONYM

04.11.2012 kl.15:39

Hvis du har hjertet i hånden, hvor er det egentlige hjertet??

04.11.2012 kl.15:54

Tenk på alle hønene som går i bur.Vi et egga deira,og da drep vi det som skulle bli kylling av,og dei er søte dei.Og på alle trea vi sager ned,for at vi skal få ved i ovnen vår,så vi får det godt og varmt,av og til kan der vær fuglereir i trea,med egg i.Då drep vi fugleungane i egga.Å tenk på elefantane på sirkus,dei har av og til fotlenke på seg,og det går vi og betaler penger for å sjå på,og løvene som er i bur,og undulatene og papegøyene som vi har i bur.Og du,laksen som er innestengd i "bur",for at vi skal få mat på bordet.Og dit mange av oss reiser på ferie,for å bli brun og fin.Der har dei APEKATTA i bur,og fotlenker på dei,og vi ler og flirer og lar oss underholde,og synst det er SÅ morsomt.Slik kunne eg ha fortsatt...........Trur dere som er så HELSIKENS negative og rasende over dette INNLEGGET til Helen,at ALLE andre dyr har det "bra" ???? Slik kan vi fortsette med DRITSLENGING til kvarandre,og diskusjonen vil INGEN ende ta.Vi må respektere at vi menneske er ulike,og har forskjellige meininger,uten at vi skal omtrent ønske livet av kvarandre for det.Her er 1000++++ ting i verden som er GRUSOMME og URETTFÆRDIGE,men vi kan ikkje få gjort noe med ALT,sjølv om vi så gjerne vil.Men vist vi først slutter med å vær stygge mot kvarandre,er vi på GOD VEI. Kansje vi kan vi kan starte med og engasjere oss i at dei" gamle" skal få det litt bedre når dei har levd et langt liv,for DIT kjem vi ALLE en dag,og på alle barn som ikkje ar det så bra.No nærmer jula seg raskt,og her er nok mange rundt oss som kan trenger en GOD klem,og ei hand og holde i,i julen.TENK OVER DET,og SLUTT å vær så STYGGE med dei du er "UENIG" med !!!!

Dette var et lite "HJERTESUKK" fra en bestemor (som har det veldig bra).

Helensaevik.blogg.no

04.11.2012 kl.16:01

Anonym: FANTASTISK HJERTESUKK :)))

Arve Espeseth

04.11.2012 kl.16:08

Uffda Helen, no har du drete skikkelig på draget!.Du har en ok blogg, men at dine hjertesukk skulle komme så til de grader på avveie, nei det hadde jeg ikke forventa. Blogg og skriv om det du kan, og ikke prøv og få sympati eller empati, på noe du overhodet ikke har grei på:-).. Ønsker deg all mulig lykke til videre Helen. Og ja, jeg er onkelen.

Annette

04.11.2012 kl.16:27

Er stolt av at du står for dine egne meninger uansett- og pels er lekkert,varmt og herlig :-)

Helensaevik.blogg.no

04.11.2012 kl.16:36

Arve Espeseth: ;)) Takk for at du synst bloggen e ok onkel :) Her e vi kjempeueinige og kjeme sikkert aldri til å bli einige;) Men ej respektera ditt syn på pelsnæringa, hels alle og klem nordover:) Håpe dokke he d fint både du og gutane:) Klem

Helensaevik.blogg.no

04.11.2012 kl.16:36

Annette: tusen takk Anette :) Klem :)

Helensaevik.blogg.no

04.11.2012 kl.16:41

Arve Espeseth: PS, neste hjertesukk blir om fiskeri eller jakt, kveis eller selfangst ;) Fra spøk til alvor, hjertesukk blir det alltid og dette er mine erfaringer og synspunkt, at du ikke er enig er helt ok:) Klem onkelpia med pels ;)

Arve Espeseth

04.11.2012 kl.17:58

Har lest hovedinnlegget ditt opp og ned Helen:-).. At du har dine synspunkt, ser du vel resultatet av her-med alle kommentarene du har fått.Men når det gjelder dine erfaringer mht.det du har bragt på banen så stiller jeg meg noe undrende-og at du har synspunkt på det! Og når i tilleg påberoper deg erfaringer mht saken-ja da våkne selv en" gammel" kropp som meg..Ser du skriver at du vokste opp med en fram i nærheten ja..var det ikke den som lukta så jævlig??.. Men og plukke pelsen ned uten prislapp-og beredt av Ribeer i Bergen-og heng det til alles forskjønnelse..nei hold deg til det du kan og tror på:-). Pels-blod-flåing kan jeg..og hva dyrevelferd er-kan jeg også mye bedre enn deg:-).. Men som sagt lykke til videre Helen:-)..Ellers så går det bra med oss-lykkelig tross alt som har skjedd. Men pels er ingen lykke. Lykke er hva livet bringer og gir deg:-))

Monica

04.11.2012 kl.18:38

En evig debatt når vinteren står for dør kvart år ditte. Me skremselsproppaganda om alle dei skada og misshandla dyra :O Ej he vokse opp på gard me pelsdyr og våre dyr leid inga nød!!! Dyra fe nemli ikkje fine pels vist dei ikkje trivest og fe bra stell. Syns du e tøff so tørr og ta opp debatten ej !!! Sjøl ekje ej typen til og gå me pels, men takk gud for at vi e forskjellige...

Dessuten ekje de sånn at dyra blir flådd KUN for pelsen sin del...skrottane me e godt betalt og blir sendt for vidareforedlig.

Helensaevik.blogg.no

04.11.2012 kl.19:29

Arve Espeseth: lykke er de små, men store hverdagslige tingene onkel:) akkurat nå, i form av en kjempeflott konsert av barnekoret vårt i bygda:):) glad d går fint med deg, tross alt sammen. Og jepp, D var den som lukta så j***** ;))

Arve Espeseth

04.11.2012 kl.19:37

Sei du det ja:-)???..kem spiser revekjøtt da?-og hvor får du seldt det hen???..kebabsjappe i Tyrkia:-)?. Nei!! Om du vil gan du google revekjøtt og mink, det er ikke menneskeføde.

Arve Espeseth

04.11.2012 kl.20:14

Koselig Helen:-)..de er kanskje begynt øvinga ti julekonsert:-).?.. Hels dine så prates vi:-))

Helensaevik.blogg.no

04.11.2012 kl.20:37

Arve Espeseth: veldig koselig:) rørt til tårer opptil flere ganger når de sang<3 i dag var det 5 års jubileum og korcafe:) snart er det julekonsert i kirka håper vi på, sammen med Bergsøy blandakor, det har de gjort nå to år på rad og stemninga er magisk, ikke ett tørt øye:)

Helensaevik.blogg.no

04.11.2012 kl.21:03

Jente, 12år!: ps, moro og veldig avslørt er du;)))

Helensaevik.blogg.no

04.11.2012 kl.21:08

Helensaevik.blogg.no: dette er helt utrolig;)) jeg må bare fortelle dere at selv om dere tror dere er "anonyme" når dere kommenterer uten navn eller Email, så får jeg opp din IPadresse. Jeg blir sjokkert over at enkelte voksne utgir seg for å være "jente12 år!" For å så være flere "andre" også! Dette må dere holde dere for voksne til, ærlig talt!!!!

Mvh Helen

Sofie.

04.11.2012 kl.21:56

Huff.Sitter her og leser bloggen din,og alle desse "ONDE" kommentarene fra mange lesere.Og jeg må si jeg er sjokkert over mange.Det må da vær lov å bruke litt sunn fornuft,før man setter ned på en mail, alt sinne noen har i hodet sitt.Vist er vi mennesker forskjellige på mange måter,og har forskjellige meninger,men vi må da kunne vær litt SAKLIGE. Det er sunt og diskutere og ytre sine meninger,men her synest jeg det begynner og dra seg til på en lite VOKSEN måte.Når noen begynner å dra frem barndom,hårfarge og div. andre ting,synest jeg at det går litt for langt.Og når folk begynner og kalle seg "onkel" (noe jeg håper han ikke er) da synst jeg det blir for dumt.En slik "onkel" ville jeg aldri hatt.Jeg er fast leser av denne bloggen din,og jeg synst den er kjempefin Helen.Og jeg kommer til og fortsette og lese den,selv om jeg ikke alltid er enig med deg :)

Gleder meg til neste tema du tar opp.

mvh Sofie :)

Helensaevik.blogg.no

04.11.2012 kl.22:16

Sofie.: Tusen takk for støtten din Sofie og at du velger å komme tilbake til bloggen min, selv om du ikke alltid er enig med meg, det setter jeg stor pris på :) klem:)

Fotografen

04.11.2012 kl.23:07

Godt man kan velge. Så kan de som vil ha pels ha det og de som ikke vil ha pels sleppe å ha pels. Da er det rom for alle. Dummeste jeg leser er at andre skal mene hva som er rett for andre. La alle ta sine egne valg. Uten at man skal hate de for det. Mennesker har utnyttet dyr i mange tusen år. Melk, kjøtt, ull, skinn, egg. Og det kommer vi til å gjøre resten av menneske tiden.

Helensaevik.blogg.no

04.11.2012 kl.23:14

Fotografen: Helt enig A, tusen takk! :)

Helensaevik.blogg.no

04.11.2012 kl.23:46

Monica: hei Monica og tusen takk for det:)) klem:)

Helensaevik.blogg.no

04.11.2012 kl.23:52

Jente, 12år!: helt utrolig;) disse tre innleggene er fra en og samme "voksne" dame, fra litt lengre nord i landet enn meg. Hun utgir seg for å være opptil flere personer.. Men de fleste hun utgir seg for å være er da et barn/flere barn. Makan til lavmål har jeg aldri opplevd!!!

Dette til orientering så neste tulling slipper å bli like flau som hun må være nå!

Helen!

Helensaevik.blogg.no

04.11.2012 kl.23:53

Helensaevik.blogg.no: innleggene hun ar kommet med forsvant bort fra kommentaren dessverre!

Lillian

04.11.2012 kl.23:57

Eg ser igjen att du skriver att du forsvarer "forsvarleg pelsoppdrett". Kor du kan forsvare att eit dyr skal være i eit trangt bur heile livet uten å få muligheit til å få bevege seg fritt? Ikkje få muligheit til å få berøre ei mark? For meg er all pelsoppdrett dyreplageri. Uansett om nokre har litt større bur enn andre. Att dei er født i fangenskap å ikkje veit om noke anna he du rett i,men det er ikkje dermed sagt att dyra he det bra for det.

Eg vil fortelle om eit program eg såg ein gong om tigra og bjørnar som hadde stått i eit lite bur heile livet og ikkje visste om noke anna, so du seie. Dei vart heldigvis redda og vart plassert i ein dyrehage.Å noke meir rørande å sjå eine tigeren første gong han fekk gå på ei mark og fekk legge seg i ein damm med vatten er lenge sida eg såg. So,nei, for meg er ikkje ville dyr i små bur forsvarleg i det heile tatt. Uansett om det er ein tiger,bjørn eller ein rev. Å spesielt ikkje når det er ala opp kun for menneskest forfængeligheit. Å det gjelde sikkert ikkje berre rev og mink,men sikkert mykje anna med.

Så eit svar til SME : Ja,går ikkje i pels fordi eg meinar det er dyreplageri,men kan gå fjoskepels for da veit eg att der ikkje har vore eit dyr som har lede for att eg skolle gå i den pelsen. Fekk du svaret ditt?

Helensaevik.blogg.no

05.11.2012 kl.00:36

Lillian:
Hei Lillian, Jeg kan forsvare FORSVARLIG pelsoppdrett av den meget enkle grunn at jeg er ikke sneversynt (og da mener jeg ikke at du er sneversynt - jeg skriver at jeg ikke er sneversynt i denne sammenhengen) dette er noe som har pågått i ALLE år, og jeg velger å godta at sånn er det! Enkelt og greit!
Også bruker jeg heller energien min på noe som jeg brenner mer for, enn dyr som er født i fangenskap/ i bur, som feks ting du har lest om i både sumpen og vestlandsnytt som jeg brenner for.
Supert med den tigeren du sikter til, jeg hadde garantert grått av glede om jeg så programmet!
Men jeg er REALISTISK Lillian!!! Sånn er livet! De dyrene jeg har sett i bur opp igjennom min oppvekst hadde ikke sår og mishandlet som det dere dyrevernerene ref til, av den enkle grunn at de som driver disse farmene har ett hjerte - på samme måte som deg, og passer på at deres dyr ikke blir bitt i hjæl eller sultet i hjæl.
Jeg er også helt enig med SME som du her sikter til, fullstendig enig med han.
Takk for ditt synspunkt, selv om vi er uenige.

Mvh Helen

Helensaevik.blogg.no

05.11.2012 kl.09:17

Jente 11 år: La meg stille DEG det samme spørsmålet. "Hvor gammel er du in real?" Hjelpes. Jeg trodde aldri jeg skulle oppleve at "voksne" damer skulle misbruke det å utgi seg for å være et barn for å nå frem med sine standpunkt. Dette er noe av det feigeste du har gjort til denne tid her inne. Du er hjertelig velkommen tilbake, men da må du for Guds skyld holde deg for god til å misbruke dette. Om du ikke trodde jeg kom til å avsløre deg? Jeg er ganske så skarp skjønner du ;)
Helen.

Cathrine

05.11.2012 kl.11:51

Nå har jeg lest og lest og det jeg kjenner på er at alle dere som er så ekstremt imot pels, hva gjør dere for å stoppe pelsnæringen hvis den er så forferdelig? Lar være å kjøpe pels og er Passiv medlem av PETA? Oppsøker dere fysisk pelsfarmer og melder i fra til mattilsynet om uverdige forhold? Pusher dere på regjeringen om nytt lovforslag om å forby pelsdyrnæring? Dere bruker jo stemmen helt feil, en kan ikke sitte å klage på statsministeren hvis du ikke har stemt. Å rope dra til helvete til folk som bruker pels er bortkastet stemme. Jeg stiller meg ganske enkelt bak lovverket, pelsdyrnæring er lov i Norge, og da stoler jeg på at de som er satt til å følge opp næringen gjør jobben sin og avdekker uverdige forhold. De som ikke har fått med seg at det forekommer dyremishandling i alle typer dyrehold har levd under en stol, og det tror jeg neppe blogger her har. En siste ting, jeg skjønner godt at du ikke gidder å svare på usaklige kommentarer, og jeg skjønner at du også vil at næringen skal foregå uten mishandling, og at det er det som er hovedpoenget ditt.

Helensaevik.blogg.no

05.11.2012 kl.11:59

Cathrine: Hjertelig takk Cathrine!! :) Klem

Jorunn

06.11.2012 kl.08:55

Dere som er for pelsindustrien. Ta dere en titt på videoen jeg har lagt ved her og si at dette ikke gjør noe med dere. Det blir dokumentert opp og i mente hvilken grusomme forhold disse dyrene lever under, og denne videoen skjærer meg virkelig langt inn i hjerteroten å se. At noen pelspfamere skal drive på en såkalt "seriøst" måte ikke er faktisk ikke en god nok grunn til at denne industrien skal fortsette. Antall pelsfarmer med groteske minshandlinger er for store - uansett om det er 10% eller 50%. Så lenge det foregår pelsdrift av denne typen er det for mye! Ei heller unnskyldningen om at de "er født i fangenskap", det gjør det ikke mer humant! Jeg stiller meg faktisk veldig undrende til hvorfor man aldri får se bilder eller videoer fra disse såkalte "seriøse" pelsfrarmerene...?? Hvis dyrene har det så godt som de påstår og lever under så gode forhold som de angivelig skal gjøre - hvor er bevisene....? Jeg tror det faktisk ikke før jeg får se det. Ville det ikke vært normalt at de vil prøve å bekjempe den negative omtalen ved å vise til bilder gi beviser som faktisk bevitner det inntrykket de skriker sånn ut om at vi skal tro....? Jeg bare spør.... På kommende lørdag går det årlige fakkeltoget mot pelsindustrien av stabelen her i Bergen, fra kl. 17.30 - 20.00. Oppfordrer alle bergensere til å stille for å vise motstand mot denne kynisk pengrelaterte og kontrollerte misshandlingen av dyr! Husk at dyrene er som barn - de er helt avhengig av at vi passer på dem, tar oss av dem og gir dem stemmen de ikke selv kan bruke... Mitt mammahjerte banker både for 2-bente og 4bente....

http://www.forbypels.no/

Helensaevik.blogg.no

06.11.2012 kl.09:28

Jorunn: Den skjærer meg også langt inni hjerterota Jorunn, men jeg mener helt og holdent at Norge må være et av de beste landene i verden for denne næringen, pelsoppdrett. Av den enkle grunn at vi er et land med strenge regler og lovverk, strenge krav. Vi diskuterte dette på klubb i går og det var en klar stemme herifra hos oss. Vi respekterer deres syn, og mener det absolutt bør være rom for å respektere vårt syn også. Og JA, vi er helt i mot denne typen mishandling, selvfølgelig. Men la de som faktisk driver dette på en verdig måte få litt respekt. De som driver i Norge har strengt tilsyn og de hadde vært stoppet for lenge siden om det var nødvendig.
Mitt mammahjerte banker også for både 2-bente og 4-bente :)

Jorunn

06.11.2012 kl.09:42

Det er det jeg ettelyser Helen... Bevisene for at det foregår på en "verdig" måte...Det finnes ikke et eneste bilde eller en eneste video som bevitner at de har det bra... Kan vel ikke være så vanskelig hvis det er så mange som driver det på den måten...? Før det skjer tror jeg faktisk ikke dere kan forvente at folk skal respektere pelsindustrien, for ingen kan respektere en industri som bare kan vise til tortur og mishandling... sorry...

Mann.

08.11.2012 kl.09:38

Hvorfor må dere kvinner rakke sånn ned på hverandre? Kan dere ikke få opp selvtilliten på andre måter enn å dra ned de rundt dere?

Pels er og blir helt naturlig for oss. Olje som ligger 3000 meter under havoverflaten er ikke naturlig for oss, hvor da de aller fleste kunstige materialer kommer fra. Dyremishandling er ikke et synonym med pels, så om man skal kjempe mot dyremishandling er ikke verbal drittkasting og blogg.no den riktige måten å gjøre det på.

Jeg synes det er fint med pels, og innehaver av bloggen er en flott kvinne! De som er krassest i skrivingen her inne er vel bare misunnelig på en blogg som er populær.

La folk være seg selv. Maken til oppførsel... Jeg

therese z.r.

08.11.2012 kl.15:50

Hei Helen,

Dette innlegget er for "juicy" til å la vær å kommentere;)

Jeg er rimelig sikker på at jeg har besøkt den samme revefarmen som du har vært på. Det er en del år siden, jeg tror jeg var 11-12. Jeg var med en venninne på besøk til besteforeldra hennes.

Og hvis vi snakker om samme revefarm, så er jeg enig i at den farmen helt sikkert drives godt og godt innenfor norges lov ang pelsoppdrett (eller hva nå det heter, jeg har ikke lest den).

MEN det som er merkelig, i forhold til blogginnlegget ditt, er at etter mitt besøk der så var jeg 100% sikker på en ting: jeg skulle ALDRI gå med pels.

Å se de (stakkars) dyra gå rundt i det jeg oppfatta som små bur var grusomt. I alle fall når en visste at de eksisterte kun for å pryde kroppen til et menneske. (ja jeg vil si pryde, for behov for pels er det ikke i Norge i dag)

Og så: familien til den samme venninna har en gård, med okser. Veldrevet, og dyra har det fint. De står i bås deler av året, som storfe gjør. Og har sikkert ikke mer relativ plass enn en rev. (har ikke regna på det, men om en rev har 10 ganger så stor plass som seg selv i buret, tenker jeg at storfe ca har det samme - eller mindre.)

Men; Dette blir likevel annerledes.

Hvorfor?

Vi er kjøttetere, og selv om verden hadde hatt godt av at alle slutta å spise kjøtt, så er jo det engang slik. Skinn fra storfe er i aller største grad et "biprodukt" av matproduksjon. Ull også.

Storfe, og andre gårdsdyr er nyttedyr. Etter slakt blir nesten alt brukt til "noe", ikke bare kjøttet, eller skinnet. Mao så har deres eksistens en helt annen grunn enn å pryde stuen vår.

Skinn fra storfe og ull kan etter min mening ikke sammenlignes med pels på noen måte!

..rart hvodan folk kan oppfatte sannsynligvis like ting så forskjellig;)

NEI TIL PELS!

Helensaevik.blogg.no

08.11.2012 kl.16:06

therese z.r.: hei Therese, så glad jeg ble for kommentaren din , i hovedsak for at du er en av de få her i landet som våger å vise hvem du er og hva du står for.
Så tusen takk:)
Vi to har nok veldig forskjellig syn på dette, og kommer nok til å bli enige om kun 1 ting, at vi så det samme : at disse menneskene driver dette på en lovpålagt og verdig måte iht det norske lovverk.
At vi oppfatter ting/opplevelser på forskjellig måte, synes jeg ikke er rart, men veldig bra:)

Ha en fin dag Therese og masse respekt fra meg fordi du er åpen og ærlig!:)

Helensaevik.blogg.no

08.11.2012 kl.18:31

Mann.: Hei mann :) Kvinner i ett nøtteskall, eller rettere sagt , kvinner med dårlig selvtillitt. Beklager, men sånn er det, og det gjelder også menn. Tusen takk skal du ha for dine gode ord og meninger:) Og velkommen tilbake til mitt galne univers :) Klem!

Moniqe

09.11.2012 kl.01:00

Fy flate, nå er skikkelig sjokkert!! Må si jeg blir flau (provosert) av å lese hva "voksne" folk kan svare/ reagere på dette innlegget!! Voks opp og skjerp dere, hadde ikke trodd det var mulig å bli så brutale i kommentarene. Det er ikke rart det er krig i verden. Må være lov å ha egne meninger, uten at folk ( barn) skal komme med trusler! Jeg blir kvalm av dere! Offffff!!!

Helene jeg digger deg og bloggen din! Du er rå som tør å stå for meningene dine. Elsker pels selv, men kan jo risikere å bli skutt pga det:)

Sissel Klungsøyr

09.11.2012 kl.11:23

Forskjellige meninger er et godt utgangspunkt for en konstruktiv debatt, men det jeg leser i endel kommentarer til dette blogginnlegget sjokkerer meg. - Endel kommentarer er så stygge at jeg beundrer Helen som har tatt seg tid til å svare. - Vi har alle hørt historien om fariseerne og tolleren, der fariseeren sto fremme ved alteret, strakte sine hender mot taket og takket Gud for at han ikke var like syndig som den usle tolleren som sto i døråpningen. - Når jeg leser enkeltes kommentarer der de opphøyer seg selv og sine synspunkter ved å tråkke på sine meningsmotstandere, var dette den første lignelsen jeg kom til å tenke på. - Enkelte synker så dypt at de endog sammenligner dette med hva nazismen gjorde mot jødene. - Hvor er vurderingsevnen til slike personer? - Dere angriper Helen for å mangle oppdragelse, men lurer på hvilken oppdragelse som lar personer tro at de har rett til å skrive noe slikt til andre mennesker.

Synes synd til personer som må ty til sjikane og trusler for å fremme sine synspunkter. Samme hva man mener om pelsdyrnæringen, burde det være et minstekrav at man klarer å sette frem sine synspunkter på en saklig måte. - Å angripe Helen på den måten som enkelte gjør, er som å "pisse i motvind". - Det virker bare stakkarslig.

Dyreelsker

09.11.2012 kl.12:10

Årsaken til at noen minker har bitt hverandre til blods, er at pelsdyrbøndene pleier å sette minker sammen i burene for å kunne leke med hverandre. Likevel er det utrolig sjeldent at de skader hverandre. De ville blitt satt alene i burene hvis det var vanlig at de skadet hverandre. Det vanlige er at de leker med hverandre! Det er ca. en million pelsdyr på norske gårder. Den siste forferdelige triste saken på NRK var fra en gård med mer enn 10.000 pelsdyr. Der hadde man funnet 6-7 dyr som var stygt skadet. De var heller ikke tatt hånd om innen ett døgn slik lovverket krever. Jeg blir litt trist når jeg ser at veldig mange mennesker lider med disse dyrene fordi de tror at det er tusenvis av mink som lider. For slik er det faktisk ikke. Det er f.eks langt flere mennesker her i Norge som lider etter sykehustabber - både i antall og i prosent.

Malene

09.11.2012 kl.21:24

hva er galt med deg? Akkurat som at vi skulle laget skinnsofa av huden din dette.. Få beina ned på jorden jente!

Helensaevik.blogg.no

09.11.2012 kl.21:53

Malene: ;) Jeg forstår at du som er tenåring synes dette er vanskelig å akseptere, men med 16 år til på baken, så ser du kansje litt annerledes på ting Malene, også måten din å ordlegge deg på. Mvh Helen - og tusen takk for besøket :)

Helensaevik.blogg.no

09.11.2012 kl.22:05

Dyreelsker: FLOTT K-A . La oss håpe de roper like høyt for de menneskene som lider i sykehuskø OG etter sykehustabber!

Helensaevik.blogg.no

09.11.2012 kl.22:08

Sissel Klungsøyr: Hei Sissel og hjertelig takk for din kommentar som fikk meg til å smile og le av ren glede og iver over din mening :) Tusen takk for støtten din, jeg er så enig, så enig! La de pisse i motvind ;) Takk for kveldens herlige kommentar - god klem Sissel :)

Helensaevik.blogg.no

09.11.2012 kl.22:15

Moniqe: Tusen tusen takk Monica!!! Jeg kommer alltid til å stå for disse meningene, vi lever i et fritt herlig land, og vi må få ytre våre meninger, MEN på en saklig og voksen måte. Jeg er ikke sjokkert lengre må jeg innrømme, etter å ha lest så mye rart, så må jeg innrømme at jeg ler mest. Jeg sier som Sissel sa så godt: De pisser i motvind. Beklager, men litt "tyn" må dere dyrevernerene regne med å få tilbake ;)

Kle deg i pelsen din og vit at du har faktisk flere med deg på laget, enn du har i mot deg, det er bare det at de roper så inni granskauen høyt når de først roper!

Ha en fin kveld Monica og hjertelig velkommen tilbake til mitt lille univers :)

Klem

Helensaevik.blogg.no

09.11.2012 kl.22:22

Helensaevik.blogg.no: mener ikke DEG altså ,når jeg skreiv "dere dyrevernere" :)

Ninni

10.11.2012 kl.19:39

Huff, ditt innlegg om pelsdyroppdrett er total kunnskapsløs og jeg skjønner faktisk at en del hisser seg opp her.

Ditt syn på dyr og dyrevelferd er bare trist. Pelsdyroppdrett kan aldri bli forenlig med god dyrevelferd. Mange land har avviklet pelsdyrnæringen nettopp av den grunn. Selv om oppdrettere driver "forsvarlig" som du skriver vil aldri dyrene kunne leve ut sine naturlige instinkter. Disse dyra vil aldri få kjenne gress under føttene. I naturen går disse dyra flere mil hver dag. Og gå frem og tilbake i et bur er dyre mishandling for disse dyra. Dyrene har fremdeles sine instinkter i behold.

Det hjelper ikke at disse dyra ikke kjenner til noe annet. At dyr skal ha det sånn fordi de ikke kjenner til noe annet er en skremmende holdning. Jeg antar at du ikke synes det samme om sultende barn i Afrika? De kjenner jo ikke til noe annet enn fattigdom, så da er det vel ikke så farlig?

Det har blitt avslørt mange skrekkelig forhold på pelsdyrfarmer i det siste. Dette bare blåser du av, og skriver at du støtter de forsvarlige... Men hvordan skal folk vite om pelsen er fra en av dine såkalte "forsvarlige" farmer?

Mink og rev i fangenskap påfører ofte ungene sine skader. Vitner dette om at dyra har det bra? Dette skyldes nettopp stress og vantrivsel.

Du er slett ikke tøff som står frem med disse meningene. Du forsvarer en næring som er totalt unødvendig, og som slett ikke kan sammenlignes med hundehold og skinn fra storfe. Når det er sagt er dette en næring som blir subsidiert med ca. 50 millioner i året. Det er heller ikke en næring som skaper mange arbeidsplasser. Hovedgrunnen til at den bør avvikles så snart som mulig er at den ikke er forenlig med god dyrevelferd. Argumentet at dyra ikke kjenner til noe annet faller på stein grunn. Hvis det skal være holdningen, er vi inne på en farlig vei... Jeg har i hvert fall tro på at verden går fremover. Om noen år kommer vi til og se tilbake og skjemmes for at dette en gang var lov i Norge. Mange kan da se tilbake og være stolt over at ikke vi støttet den.

Pels? HELL NO!!!

Helensaevik.blogg.no

11.11.2012 kl.22:58

Ninni:
Kjære "Ninni"...og onkel Arve, og Tone, Therese, Beathe... You name it!
Jeg forstår det at dere tror det at denne blondina ikke har kunnskap rundt dette temaet. Beklager å måtte skuffe dere!
Jeg hadde ALDRI gitt meg ut på en sånn debatt om jeg ikke hadde kunnskap nok til å vite hva jeg snakker om. Jeg sitter igjen med en følelse av at kvinnene som er i mot pels her inne, de føler seg støtt, av en blondine... siden noen av dere kaller meg både "dumme blondine" og barnslig... snakk om å drite på leggen.
Og dette er ikke kritikk rettet til dere som er navngitt ovenfor, men generelt til dere som påtar dere bedreviten enn meg her inne på bloggen.
La meg også dele en av mine kommentarer / svar fra facebook også her:
"28 % viser frykt", sier de på NRK - som også er en kanal som er pålagt å ikke støtte pelsnæringa - og selvfølgelig vil de da jobbe mot denne typen næring, ved å sende kun innlegg/videoer som viser de enkelte triste tilfellene av næringa. Og i mange av disse tilfellene, der nrk med flere, viser til det de kaller krakilske dyr... så har voksne mennesker brutt seg inn på en farm. Og de kalger over redde dyr? Hadde "du" brutt deg inn i en hundekennel, e.l så hadde hvilke som helst dyr av samme type lynne blitt "krakilsk"!
La meg si en ting, og for alle dere som tror at jeg ikke har kunnskap rundt dette, så må jeg skuffe dere... Denne typen næring er den som har LAVEST sårhyppighet i det norske dyrehold! DET til ettertanke.
Næringen tar selvfølgelig sterk avstand fra dyremishandling de også - som jeg gjør. Men la de som driver dette RETT få bli hørt. Og dere vet like godt som meg at i Norge er det særdeles strenge krav til å få drive denne typen næring.
Jeg blir rett og slett irritert over at voksne mennesker kan dra alle under en kam!
Noe annet jeg vil dere skal vite er at i fjor eksporterte denne næringen for 350 millioner norske kroner (i år vil tallet havne på ca 450 millioner!)
Dette sier oss noe, ikke sant?
Tenk dere bedre om før dere neste gang putter "blondina" i bås over mangel på kunnskap!
Noe mer dere lurer på? FYR LØST, JEG SKAL GI DERE SVAR!

Mvh Helen

Helensaevik.blogg.no

11.11.2012 kl.22:59

og du Ninni, har lest ca annenhver setning i innlegget mitt ser jeg....

hanna

12.11.2012 kl.00:50

wow. noen som står fram med att den er helt hjertelös og stöttar en industri med samme måte å slakta som hitler gjorde med judarna. Gratulerar med det liksom.

För att vara "saklig" som du kallar det, noe sted mellom usaklige argument, så skall jeg svara på spörsmålet ditt: NEJ. Jeg spiser ikke kött. Dricker ikke melk. Köper ikke dyr. Bruker ikke ull eller skinn. Spiser ikke ägg. Ikke heller gelatin, eller fergstoffer som kommer fra dyr. Jeg ser på dyr som likestilte. DET er sakligt.

Helensaevik.blogg.no

12.11.2012 kl.01:49

hanna: Hei Hanna :) wow! det hadde vært utrolig spennende å se hva du har både i kjøleskapet og i kleskapet er min første tanke da. Men all respekt til deg OM du klarer å leve sånn. Gratulerer du også :)

Mvh Helen

Palomino

12.11.2012 kl.23:17

Takk for et flott innlegg! Jeg skremmes av den harmen du møter. Det er trist at du i dagens Norge kan bli møtt med slike hatske kommentarer. Jeg er minkoppdretter og skriver en blogg om pelsdyrhold www.pelsdyr-endelavnorskhusdyrhold.blogspot.no . For å skjerme meg og mine velger jeg på nettet å være anonym.

Jannike

13.11.2012 kl.01:07

TAKK! Helen, for at du er tøff nok til å si meningen din, om jeg er enig eller uenig kjenner jeg er litt uvesentlig, for det er bare så forfriskende å se noen som er tøffe nok til å stå frem FOR pels. Stå støtt i stormen, du er råtøff!

Urban fyr

13.11.2012 kl.17:13

Friskt innlegg! Er så lei debatten kring pels no at det gjer vondt i heile kroppen. 5% oppriktig engasjerte, samt 95% overfladiske fjortisar, som marsjerer mot pels.

Og desse "horrible" bilda av dyr (der dei fleste skadane òg skjer naturleg) er ein promille av heile industrien. Dyreplaging er sjølvsagt noko alle er mot, men det er ikkje det pelsindustrien er.

Eig ikkje eit einaste pelsplagg sjølv akkurat no, men ser ikkje vekk frå at eg kjøper i framtida. Fint, varmt og behagelig.

Helensaevik.blogg.no

15.11.2012 kl.10:42

Jannike: hjertens takk Jannike :)

Helensaevik.blogg.no

15.11.2012 kl.10:55

Palomino: Hei og tusen takk for hilsen:)
De som sitter bak disse kommentarene du ref til er oftest barn, eller voksne som ter seg som barn, så det tar jeg ikke tungt.
Men jeg mener at slike kommentarer, om de kommer fra voksne eller barn, så er det ikke noe jeg lar passere. Skal dagens ungdom vokse opp i et samfunn der det er "ok" å komme med denne typen kommentarer, bak det de tror er en anonym fasade, så er jeg redd for hva disse menneskene vil møte av utfordringer på sin vei, og ikke minst; hvordan de takler det.
Støtter deg og ditt arbeid! Veldig trist at det finnes så frustrerte og dømmende mennesker i dagens Norge, at du og dine kollegaer ikke kan få den respekten dere faktisk fortjener. Dere tjener til livets opphold, på helt lik linje med han/hun som jobber 8-4.
Men hev deg over fordommene, det er helt tydelig at noen mennesker fortsatt lever i en såpeboble der alt skal være bare fryd og gammen.
Og pelsoppdrett er ikke dyremishandling, som du skriver så godt, det er viktig for deg og dine kollegaer at dine/deres dyr blir godt ivaretatt.
Stå på!
En god klem fra meg, til deg og dine :)

Helensaevik.blogg.no

15.11.2012 kl.11:35

Urban fyr: Hei og takk for din kommentar :) Jeg skal ikke oppfordre deg eller fraråde deg å kjøpe pels altså, men kan si så mye som at det er ikke vondt å se på og at det holder meget godt på varmen :)
Ha en fin dag :)

MANN

19.11.2012 kl.12:31

Takk for klemmen, blogginnehaver. Ikke hver dag man får sånt fra en kvinne med K! :-)

Helensaevik.blogg.no

19.11.2012 kl.15:22

MANN: Hjertens!!! Grepa kar du Mann :D

MANN

20.11.2012 kl.09:39

Det er ille når folk har det så bra at de ikke har nok med sine egne saker.

Jeg ser ofte på bloggen din. Fine bilder og fin skrivemåte.

Helensaevik.blogg.no

20.11.2012 kl.10:18

MANN:
Tusen takk! Glad du titter innom her, hjertelig velkommen skal du være :) Ha en fin dag :)

maketodayblossom

05.12.2012 kl.21:23

Jeg måtte virkelig le over den første kommentaren på dette innlegget, der tremeningen din legger ut en så usakelig kommentar om hvilken skam du er for familien. Dette viser et flott eksempel på folkegruppe som ikke skiller meninger og fra person. Dette er akkurat som du skriver i innlegget ditt. Denne debatten har gått i hode på en del, der de ikke klarer å skjønne at folk har forskjellig syn på ting. Der de argumenterer om at dyr også må ha en stemme, men hva da med stemmen til menneskene? Det å kunne ytre sin mening, dette betyr ingenting i deres hoder. Synes det er flott at folk tør å være ærlig med seg selv, og virkelig si hva de EGENTLIG mener om saken. Flott innlegg!

Trine Jensen

25.12.2012 kl.11:39

Nydelig bra innlegg!! Her er det endelig noen som har sin mening på grunn av erfaring, og ikke på grunn av det alle andre sier! :-)

Jeg er utdanna Agronom, og sammen med ei venninne skal jeg lage en ny blogg, som skal handle om landbruket og alt det innebærer- da vil dyrevellferd være en stor del av innholdet. Jeg har lett etter innlegg som denne, og lurte på om du ville være med å forsterke det vi skriver, ved hjelp av et intervju ol?

18.02.2013 kl.00:35

Nå har det seg slik at jeg kjenner flere av polakkene på Jan Gjesdals omtalte mink farm. Jeg prata med dem seinest i går, og har besøkt dem på "skrekk" farmen mange ganger, som av arbeidstillsynet, beskyldes for grov sosial duming av polakker.

Mattillsynet, fant ingen feil på hans 60 000 mink i Telemark, men fant 8 mink med sår på hans farm i Sandnes. Der han har 40 000 mink. Senere fant de noen mink som hadde diare og uforklarlig døde av uttørking. To dager seinere fant eieren Jan gjesdal ut at minken begynte å bli sjuk i mageviruset plasmacytose. Dette er et smittsomt luftburet virus som kommer snikende med diare og infeksjons sår, og slutter med smertefull, nyresvikt og uttørking om de ikke selv klarer å bygge antistoffer mot det. Det finns ingen medesin imot den. Vaksine finns ikke. For at dyra skulle slippe å lide, avlivet Jan Gjesdal alle dyrene før de rakk å bli syke.

Polakkene forteller at de er superfornøyd med boforholdene, den høye lønna og arbeidsforholdene.

Jan Gjesdal har noen faste Polakker som jobber der. Disse går ofte til Jan og spørr om han kan gi deres kusiner, foreldre, søsken og venner arbeid i perioder. Jan svarer nesten alltid ja. Han er en snill mann som hjelper alle.

En av de polakkene som har jobba lengst hos Jan, har lånt 2 milioner nkr rentefritt av Jan og starta sin egen minkfarm.

18.02.2013 kl.01:57

De fleste av polakkene som kommer tilreisende for å jobbe på Jan Gjesdals minke farm, jobber 3 måneder og reiser «styrt rike» hjem til Polen igjen. De blir i Polen i 6 måneder bygger seg hus, kjøper seg utleie leiligheter, eller starter firma, før de etter et halvår, reiser tillbake til Jan for å jobbe i nye 3 måneder. Hver måned kommer ett nytt skift med Polakker, så at de overlapper hverandre med 1-2 måneder. Dette har de fornøyd gjort i 20 år.

Ingen hadde hindra deg fra å bo i telt, køyeseng eller sofaen til en kompis under en 3 måneders periode i USA hvis du fikk tilbud om å jobbe der i 3 måneder for en månedslønn på 200 000 kr. Du hadde gladelig gjort det selv om ammerikanerne ville tjent 400 000 i måneden for samme jobben.

Det hvite huset på pressebildene, med leire jord utenfor, er ny oppussa. Det inneholder 3 leiligheter. En i hver etg. Jan har gravd ut hele kjellern under huset. Drenert og gjort en varm, törr, kjeller leilighet med standard takhøyde 2,40 og varmekabler i gulvet. Nytt kjøkken, nytt vaskerum og nytt bad. Allt er nytt. Regnhøsten er årsaken til at maskinen ikke har planert tomta ferdig på utsiden.

Det korupte arbeidstillsynet ville ikke ta bilder av denne fine boligen innvendig.

I steden brøt de seg in i en arbeidsbarak som ikke har vært brukt på et par år og hevder at Polakkene bor der selv om både Polakkene og Jan sier at det ikke bor noen der. Men arbeidstillsynet står på sitt. I barakken ligger det innslengt klær, gammle madrasser, soveposer, og sengetøy. Gammel oppvask finns på bord og benker. Jeg har selv sovet en natt, i denne baraken for 3 år siden. Allerede, da var den tom for polakkker, men klær, skor, sengeklær og gammel oppvask fans der.

Jan Gjesdal har to fine kjeller leiligheter i sin egen bolig som han leier ut till Polakker, og han har kjøpt nabogården, som han også leier ut till Polakker.

I Telemark kjøpte han en stor, fin, ny villa med flere leiligheter i, for 4 år siden, ca 2 km fra farmen, som han leier ut til poalkkene. Det er ikke sant at Polakkene bor i stanken fra farmen. Selv om alle polakker og den polske arbeidsleder fortalte til Arbeidstillsynet, at ingen av dem bor på farmen, ble de ikke trodd. For noen år siden bodde de i to bolighus i stanken på denne farmen. Men ikke nå lengre, derimot liker Polakkene å oppholde seg i disse bolighusene, når de ikke har noe å gjøre.

En av mine Norske snekker venner sier at Polakker er et grisete og uryddig folkeslag. De spiser uten å rydde opp etter seg. Deretter konsumerer de masse alkehol. De drikker mye, griser ned toaletter oppholdsrum og kjøkken uten at de rengjør etter seg.

Normenn som blir oppdaga med grov misslighold og manglende renhold/hygiene i sin bolig, blir av myndighetene tvangs flytta til institusjoner. Det er ikke husverten som får kjeft for dette.

Ingen husvert er pålagt å være barnepike for sine leietagere. Husverten kan ikke banke på døra deres å si at de skal reie opp senga si, rydd rommet sitt, vaske opp, vaske gulv og vaske toaletten.

Ingen husvert gjør det der du bor. Ingen husvert sjekker om du har kompiser på besøk.

Ingen sjekker om du tar med deg dyna, middagstallerken, lapptoppen og regningene og setter deg i sofaen i stua framfor tvn.

Nei vi er normenn. Derfor skriver ingen at stua våres fungerer som kombinert oppholdsrum, spiserum, soverum og kontor når vi gjør dette.

Husverten din har ikke lov til å gå inn i det huset du bor i uten leietagers tilatelse. Det skal avtales flere dager i forveien. Arbeidstillsynet har gjort seg skyldig til grov inntrengning når de går in i folkts private hjem uten husransakelse. Polakkene kjenner seg krenket av arbeidstillsynet.

Leilighetene og villaene er ikke en arbeidsplass, men en private boliger. Hver leilighet er utleid umøblert, til en eller to polakker. Verken politi eller arbeidstillsyn har lov å gå in der uten husransakelse.

I min 3 roms leilighet i Oslo, har jeg et gjesterom med 4 køyesenger der jeg ofte har 4 ungdommer fra utkant norge, boende hos meg, hele sommern mens de jobber i Oslo. Arbeidsmarkedet i Oslo gir jobb til nesten alle som vill ha, men boligmarkedet er vanskelig. Foreldrene, som er mine venner, er super glade for at jeg gir deres barn denne muligheten.

Men dette er i følge arbeidsverns loven sosial dumping, forde alle skal, i følge loven, bo på enerom, så at de kan ringe hjem uten at romkammeraten hører på.

Men den Norske VM troppen får lov til å bo to og to eller flere på hvert rom under sitt jobb på ski-VM. Men Polakker får ikke lov til dette.

Polakkene må få den samme friheten som oss Normen til å vaske opp og vaske gulv og taoaletter når det passer dem, i sin private bolig.

Ingen bestemmer hvor reint du skal ha det i din leilighet.

Gjesdal leier ut hver leilighet umøblert til en eller to polakker. Disse Polakkene må få de samme rettighetene som vi Normenn, til å bestemme om de vill ta inn kompiser, og bo flere på samme rom, for å spare husleie penger, slik som våre Norske studenter gjør i Oslo.

Sofie

14.03.2013 kl.21:05

Skjønner virkelig ikke at du kan stå her å si at du har sett hvordan denne næringen drives, for hvis du hadde det hadde du ikke kunne si at du er for pels! Måten de behandler dyrene er grusomt og jeg syns det blir helt feil at du skal kunne si at denne industrien skal være god! Du hadde vel ikke likt at ditt eget kjæledyr skulle ha blitt stengt inn i et lite bur i en lang stund og deretter blitt flådd!

Helensaevik.blogg.no

15.03.2013 kl.15:26

Sofie: Hei Sofie. Jo det kan jeg, ellers hadde jeg aldri sagt det.
Mvh Helen

Gutt 18

12.05.2013 kl.21:55

Veldig interesant å lese dette. Jeg forstår dine meninger om pels, men så lurer jeg på... Hvem gav oss mennesker rett til å sette dyrene i bur? Hvem gav oss rett til å mishandle dem? Jeg vett du sier du er i mot dyremishandling, men det er faktisk mishandling å avle om dyr til å leve et miserabelt liv på ståltrå. Jeg har selv 2 hunder, og kler dem aldri opp i noe som helst. Men tror du ikke disse 2 hundene jeg har opplever glede? Tror du virkelig at mink og rev som vi har her i Norge opplever glede i disse burene av ståltrå? For meg er pels bare en barbarisk måte å tjene penger på. Det blir aldri fred i verden hvis vi mennesker dreper organismer som er svakere enn oss selv. Ja de avles opp i fangenskap, men det er det grusomt til fangenskap og! De kan f.eks utlevers til forskjellige dyrehager rundt om i verden, det går også an å sette dem ut i det fri og hjelpe dem til å leve et godt liv! Jeg er ikke i mot dyrehager f.eks. For der har dyrene mer rom, de har litt av sitt naturlige habitat og ikke minst, de får oppleve glede og samhandling med andre dyr! Jeg har også selv vært på pelsfarmer, og jeg klarer ikke forstå hvordan noen kan syntes dette et bra dyrevelferd? Pels er unødvendig og igjen en barbarisk måte å tjene penger på. Vi har aldri gått lov av noen andre enn oss selv til å mishandle og "leke" med dyrene på en dårlig måte. Dette viser hvor ufølsome vi mennesker er ovenfor dyrene vi deler denne fantastiske planeten med. Du sier at dyrene i Norge har det bra, men betyr det virkelig noe om pelsen kommer fra Norge, Kina eller Australia? Det er fortsatt like unødvendig, det er fortsatt fra et dyr som ikke får oppleve glede, et dyr som bare lever for å bli et produkt vi ikke trenger. Om det er pels, kjøttproduksjon osv, alt av dyrebruk... Vi skal leve i harmoni med disse dyrene! Verden er ikke til for at noen skal mishandle andre! Ja noen må dø for at andre skal leve, men nå skal jeg si deg noe. Mennesker er IKKE rovdyr. Bevis: Vi har en kjeve som kan beveges sidelengs. Det har ikke andre rovdyr, de kan bare tygge (opp-ned) .. Vi kommer fra sjimpansen, vi er planteetere, det betyr at alt vi trenger finnes i naturen, frukt, planter osv! Så vi mennesker kan faktisk leve et fint liv uten å bruke dyr. All ære for at du er ærlig, det er jeg og. Angriper ikke deg personlig, men dyremishandling og annet dyrebruk som ikke trengs. Men det å si at dyr i i bur av ståltrå ikke er mishandling.. da lurer jeg på hvor grensa til dyremishandling går? De pines tross alt også psykisk, og ikke bare fysisk! Det tenker ytterst få på, de får ikke gjøre det de er skapt til, og selv om de er avlet opp i fangenskap vil de forsatt måtte gjøre det de er skapt for, jakte, grav, oppleve glede osv. Når dyr ikke får gjøre det de er i livet for, der går grensen for dyremishandling hos meg.

Helensaevik.blogg.no

13.05.2013 kl.00:07

Gutt 18: Hei i Haugesund :)

Jeg skal prøve å svare deg på alt her. Bra du synes det var intr lesing. Takk for det og jeg tar ikke dette som noe personangrep, overhodet. Jeg synes det er helt fint at du uttaler deg og tar deg tid til å både lese dette og ytre din mening.

Ja jeg tror at disse dyrene på reve/minkfarmer opplever glede. De opplever også en omsorg og kjærlighet fra de som driver farmen, fordi at de som er oppdrettere er meget opptatt av å avle frem friske og flotte dyr. Noe de får grunnet riktig stell, omsorg, riktig næring og kjærlighet.
Om du mener at det ikke blir fred i verden pga pelsoppdrett så tror jeg du skal ta en dypere titt på politiske konflikter.
Du mener at dyrehager er mye bedre enn oppdrettsfarmer, jeg ser ståstedet ditt, men er helt uenig med deg. Du mener at pels er en barbarisk måte å tjene penger på... hva med kjøttproduksjon, fjærkre.... jakt og fiske?

Du sier pelsopdrett er å mishandle og leke med dyrene? Totalt uening med deg, INGEN pelsoppdretter leker med dyrene sine, ei heller mishandler de. Det er jo tross alt levebrødet deres.
Jeg foreslår at du tar av deg skylappene, manner deg opp og tar deg en tur innom en pelsoppdretter og se hva de FAKTISK står for og du vil bli forbløffet over dine egne fordommer, disse vakre menneskene er akkurat som deg og meg :)
Pelsoppdrett har overhodet ingenting med "ufølsomme mennesker å gjøre" , heller tvert om, dette er hjertelige mennesker med store varme hjerter for dyrene sine.

Jeg respekterer at du synes det er dyremishandling, men jeg er totalt uening med deg. Ha en fortsatt fin kveld i Haugesund :)

Mvh Helen

MANN

31.12.2013 kl.13:05

Helene, du ser himmelsk ut! Jeg elsker dette bildet. Classy og naturlig!

(Det er synd at enkelte tar kommentarfelt på en blogg for å være diskusjonsforum.)

Skriv en ny kommentar

Helensaevik.blogg.no

Helensaevik.blogg.no

34, Herøy i Møre og Romsdal

Blogger og modell. Jobber hos Overvåg Ulsteinvik. Motebutikk i hjertet av Ulsteinvik. Vi fører kjente merker som Acne, FWSS, Michael Kors, Gant, Tiger of Sweden, Marc Cain, Filippa K, Swims. For henvendesler helen.sobee@yahoo.com

hits