HelenSaevikFashionBlog »

EN ØNSKE-REPRISE, ETTER DERES ØNSKE:) (JANTELOVA)

Kjære trofaste og nye lesere!

Jeg smiler fra øre til øre og er så glad for å se at jeg har kommet meg helt opp på 2. plass på topplisten! Jeg har lyst å rope tusen takk til hver eneste en av dere og sender herved en blomsterbukett til dere - selvplukket sådan, som TAKK for at dere titter innom bloggen min og koser dere.

Jeg kommer tilbake i løpet av dagen og det blir makeup tips idag tenker jeg, nå er det Cosmetique N.H Lied som står for tur og jeg gleder meg til å møte en ny dag og alle de kjekke kundene mine:)

Jeg har fått mail om at dere ønsker å lese dette innlegget igjen, så her kommer det- innlegget er fra tidligere i år...og en liten tankevekker til oss ALLE:) La meg si at Herøy har jammen våknet etter at jeg delte dette innlegget, jeg har fått en kjempefin respons både som blogger og hun som drikker vin klokka 9 om morgenen ;) haha;D

Ønsker dere alle en kjempefin dag og tusen takk igjen for alle kommentarerm mailer og hyggelig ord- jeg setter så stor pris på dere! Del gjerne innlegget dersom du vil det:)

Ja, Herøy en vakker plass å bo, ingen steder i verden er i mine øyne vakrere enn akkurat her...hjemme. Naturen er i mine øyne sjelden og unik, akkurat det samme som oss som bor her. Og akkurat slik du synes ditt hjemsted og de som bor der er er sjeldne og unike.

Vi har havet rett inni stua, vi har skog, fjell og fjøre, vi har stormene som blåser overende alt vi setter ut den ene dagen solen titter frem - og vi tror at nå, nå er det sommer... vi har regn hele året, så vi slipper som oftes å vanne plantene vi setter ned i jorda... vi har ikke minst nordavinden som blåser ifra alle kanter....Vi har Herøyspillet Kongens Ring, som jeg er så stolt av, vi har flere dagligvarebutikker å velge i...jaja...kansje ikke alle holder like god standar på frukt og grønt, men de vinner på mange andre områder. Vi har kjempefine nisje-butikker i Fosnavågen vår, alle er unike på sin måte, alle har noe unikt å tilby, noe som ikke nabobutikken har, ta foreksempel "bruktbutikken", er du egentlig klar over hvor mange duppeditter og funn du kan gjøre deg her?:) Vi har store og små bedrifter som jeg er så glad lykkes, vi har en kino, vi har resturanter (og vi mangler ett hotell) Vi har stort sett alt vi trenger her i den lille havnebyen vår UNTATT evnen til å glede oss over at andre lykkes.

Ja du las riktig. Vi har det så godt her i Herøy, bare tenk over det, vi har ikke mye å klage over, har vi vel? (Noen ting finnes det jo alltid å sette fingeren på, men la oss prøve å tenke kun positivt en stund, la oss fokusere på det fine som Herøy og menneskene her har å tilby oss....

Vi klager over naboen, vi klager over den nye butikken som kommer og etablerer seg i byen vår, hvorfor? Jo fordi vi er redde for konkurranse...vi er redde for at da skal du gå under og tape ansikt.... vi klager over de som prøver å lykkes og ikke nok med det - vi klager jammen om de som faktisk lykkes også!? Vi er så misunnelige! Hvor la du, kjære Herøyværing fra deg evnen, til å faktisk glede deg over andres lykke? Er det ikke fint at noen tør satse i kommuna vår?

Jeg er faktisk lei pisspreiket her ute, du kan gå en tur på butikken for å handle eller sitte på cafè og kose deg, også sitter sidemannen/dama og klager sin nød til venner og bekjente; "der er hun/han som (hviske-tiske).....Ja hun/han har mistet fullstendig bakkekontakten etter at firmaet fikk den siste avtalen!... Ja da, tror du ikke at han måtte til å invistere i ny båt, han måtte jo overgå naboen!..... tror du ikke at hun/han har kjøpt ny bil nå IGJEN?".....eller den klassiske: "Hmrf, skal tro hva hun/han tror han er!"

Aiaiaiaiiii Herøyværinger! Er det mulig? Har vi så dårlig selvbilde at vi må rakke ned på andre for å hevde oss selv? Kan vi ikke snart få opp øynene å innse at det er ingenting som er bedre enn at andre mennesker lykkes? Glem ikke historien om Sokrates jeg postet for noen dager siden....er det nødvendig å dyrke misunnelse og irritasjon på denne måten? Kan ikke vi samles lenger uten å baksnakke naboen eller mannen på gata? 

Vi må skjerpe oss! Gled dere over at byen vår får nye butikker, bedrifter, flere arbeidsplasser, nye fine båter, biler og hus, gled dere over de nye naboene som bygger ett stort flott hus med karnapper både her og der, så fint for dem:) Tenk DET heller du, istedefor å måtte spytte ut  "jah, jeg lurer på hvordan de skal greie å betale det!" (Misforstå meg nå rett, Herøy består i hovedsak av ett stooort flertall positive mennesker som liker å spre glede og kjærlighet rundt seg, mennesker som ler hjertelig og er opptatt av at andre har det bra. Positive mennesker:) La oss rope ett høyt HURRA for de positive menneskene vi har rundt oss og la oss prøve å åpne øynene til de som signerer janteloven.

Janteloven regjerer i Herøy....Så LEI jeg er janteloven!  "Du skal ikke tro du er noe...du skal ikke tro du duger til noe...og sist, men ikke minst; du skal ikke tro du kan lære oss noe." Kjære Herøyværing og kjære leser... Det handler ikke om å tro at man er noe, det handler ikke om å tro at man ikke er noe heller. Det handler om deg og meg, som medmennesker, vår holdning til andre, det handler om å akspetere hverandre. Vi har mye å lære når det gjelder å glede oss over andres lykke. Ett godt eksempel på at janteloven regjerer intenst i Herøy er de lesbiske og de homofile flotte menneskene som flytter herifra, fordi de ikke får aksept hos Herøyværingen. De kommer oftes ikke tilbake til hjemstedet sitt, men velger å bosette seg i en større by, en by der de kan få lov å være den de er, en by der det er lov å være litt annerledes. Tenk over det.... vil vi være med på å skape dårlig stemning på denne måten?

Jeg foreksempel er veldig glad i å ta meg ett glass vin dersom jeg skal ut å fly. En fin liten "tradisjon" jeg har laget meg. Men du kan tro at det er mange av de på Vigra, ja faktisk en del Herøyværinger som skal på samme fly, de setter kaffien i vrangstrupen der jeg kommer klokka 9 om morgenen med ett glass vin!? Blikkene sier "stakkars jente, hun må være alkoholiker...og så synd, hun har sikkert spisevegring også, så tynn som hun er...." Jeg må le for meg selv;) Jeg møter blikkene og smiler, og da blir de lettere røde i kinnene. Det er greit for meg at du setter meg i bås, det er helt opp til deg hvilken mening du vil gjøre deg om meg og vinglasset mitt. Ganske normalt tenker jeg faktisk. Vi skal følge strømmen vi i Herøy, vi skal drikke kaffi eller te klokka ni om morgenen, helst vann! Vi skal ha normal BMI eller hva det nå heter, vi skal ikke stikke oss frem på noen måte...nei, vi skal ganske enkelt følge strømmen og være som alle andre. Vi skal ha 8-4 jobber, vi skal kle oss likt, gjerne i unisex-fleecejakka som vi deler med mannen vår, som han igjen har fått med rederiet han jobber for... vi skal ikke være for tykke, ikke for tynne, vi skal ikke ha så sterke meninger om så mye, vi skal bake, strikke og brodere på fritiden vår, IKKE blogge om moter og den store verden som befinner seg utenfor lille sneversynte Herøy, vi skal følge strømmen...er det ikke slik vi vil ha det?  (Just for the record: Nei, jeg er ikke alkoholiker og jeg har ikke spisevegring! Jeg er glad i ett glass vin når jeg skal ut å fly og jeg har en enorm forbrenning som gjør at jeg er tynn! )

Jeg er glad vi alle har forskjellige interesser , noen liker å strikke, jeg synes de er så flinke og skulle ønske at jeg også hadde tålmodighet til det, men nei...strikking er ikke noe for meg, kansje dersom noen hadde gitt meg en vival først... men av erfaring så vet både jeg OG andre (les tålmodige Torill) at strikking er ikke min sterkeste side. Jeg kunne kansje startet med scrapbooking...men nei, det er heller ikke min sterke side. Men åh så fint det er å få ett hjemmelaget kort fra noen du er glad i. Jeg kunne kansje lære meg å brodere...men nei, jeg holder meg til bloggingen min, innredning av hjemmet vårt og matlaging - kakebaking! For det er JEG god på nemlig. Jeg er så god på kakebaking at vi spiser oss syke når vi har selskap og jeg er så god på blogging at jeg har blitt en av Norges mest leste moteblogger, jeg har klatret meg oppover på topplisten over anbefalte moteblogger i inn og utland, hurra så glad jeg er! Og vet du? Jeg er faktisk kjempestolt! Til dunders med janteloven!

Men så finnes det noen som synes blogging er helt unødvendig, helt tullete å skulle "utlevere seg selv på den måten"...er det noe annerledes å blogge enn å skrifte på facebook hva du spiser til middag eller når du går å legger deg? Når noen lurer på hvordan jeg får tid til all denne bloggingen?? Da svarer jeg;  Vet du? Når du sitter å strikker eller leser en bok,  når du ser yndlingsserien din på tv, eller når du lager en scrapbook? DA blogger jeg. Det er min interesse på lik linje med dine interesser som tar din tid.  Tenk så kjedelig det ville være dersom alle hadde samme interesser..... Men la det være sagt;  Herøy er kansje ikke stort nok for oss bloggere enda, hvorfor? Misunnelse og ergrelse over at andre er litt annerledes. Vi skal nemlig ikke stikke oss frem eller skille oss ut her i Herøy, vi skal følge strømmen...Men det som er ganske vittig, det er når de som er mest frustrert over en moteblog, de som misliker det så intenst at det nesten tar nattesøvnen fra de.... når de slenger med kjeften over siste innlegget mitt;) Du trenger IKKE lese det siden du misliker det så intenst, men vi Herøyværinger er veldig nysjerrige....det gir meg noen smil må jeg innrømme:) Kansje om noen år er det ikke så uvanlig å blogge i Herøy, inntil da kan jeg nok finne meg i å være litt annerledes;)

Jeg vil sende en stor varm klem til mine trofaste lesere som jeg setter så stor pris på! Det er alltid så hyggelig å lese koselige mailer og kommentarer fra dere, ekstra glad blir jeg når noen kommer bort og litt småflau hvisker til meg at det var så fint det innlegget om "....." Da blir jeg så glad og synes det er godt å vite at jeg kan være til glede og inspirasjon. Tusen takk! Det er jo dere som skal ha den største takken for at bloggen min har kommet dit den er i dag ! 

Vi må bli flinkere å ta vare på hverandre og være positive. Kansje vi kunne starte med oss selv, gjøre små forandringer i hverdagen, tenke positivt og smile mer, være imøtekommende og hyggelige mot de rundt oss? Det er ikke så mye som skal til tror jeg, kansje vi kunne være litt mer "open minded" og godta at ikke alle er like? Jeg tror det hadde vært en fin ting:) 

Pssst! Jeg vet at dette er bensin på bålet for dere som misliker bloggingen, men det er opp til deg om du valgte å lese det, og det er opp til deg om du vil la deg irritere over det eller ei.... det er ditt valg:)

DAGEN ER DIN, HVORDAN VIL DU BRUKE DEN? 

 

Jeg har plassert min blogg i Fosnavågnorske bloggkart!

Ingen kommentarer

linntevensen

21.09.2011 kl.10:12

ganske enig i det du skriver,missliker janteloven selv .. drittlei ... flytter fra ålesund til oslo om 10 mnd ca , ta deg gjerne en titt innom bloggen min :))

Linda Leine

21.09.2011 kl.10:34

Veldig bra innlegg!!!!! som om jeg skulle skrive det selv! Jeg er utflyttet Herøyværing og er blitt Moldenser, med noen år i USA i bagasjen. Men det er nok sånn mange plasser i land og utland desverre. Det er mange som ikke klarer å se seg selv iblant. Men jeg har lært at uannsett hva folk slarver om baksnakker!! så må mann være litt interesann for omverden:-) Jeg liker ikke negativ baksnakking! fremsnakking er vel mye bedre! Lykke til med bloggen din. Jeg blir stolt av alle Herøyværinger som kommer seg opp og frem her i verden, da må jeg skryte litt og si at det er min hjemplass. Du gjør meg stolt av å være opprinnelig Herøyværing!! God klem til deg Helen og ha en strålende dag

Cathrine

21.09.2011 kl.14:15

JA! Godt skrevet! Fra nok en utflyttet Herøyværing. Fantastiske flotte Herøy som jeg alltid må tilbake til et par ganger i året. Kjenne at det river i nesa med frisk sjøluft, hårsveiesen som er historie før du har telt til tre, alle de gode minnene som ligger lagret i hjertet og blir hentet frem når man går opp gamle stier. Og menneskene. Jeg føler meg alltid velkommen når jeg kommer hjem, men dessverre så dukker det opp "noe". Noe som gjør at jeg husker hvorfor jeg flyttet til Oslo og har blitt der.

Så godt at du da,Helen, har satt dette på dagsorden, kanskje det hjelper? Eller kanskje ikke de rette menneskene leser bloggen din, fordi du er avskrevet som "alkoholiker og jenta med spisevegring"? Uansett har du gjort noe godt; ved å ta seg selv uhøytidlig og tørre å være deg selv.

God klem til deg og dine :-)

trine

21.09.2011 kl.15:23

Utrolig bra!!! Kjempe bra blogg

BEH

21.09.2011 kl.18:55

Kjempegodt skrevet! Bygdedyret som drives av janteloven er utrolig tragisk! Ofte er det desverre slik i mindre byer uten at noen egentlig forstår hvorfor, for innerst inne er det jo ingen som liker at det er slik. Flott at du tar opp temaet. Jeg støtter deg foresten i vinglasset før flygningen og vil også si at jeg synes du er fin akkurat som du er(uavhengig av hva tallet på BMI`en viser).

Stå på videre og lykke til!

Hilsen Benedicte fra Ålesund

Carry On

21.09.2011 kl.19:04

Eg blir kjempeglad og inspirert når eg leser slike ord! Første gang e leser bloggen din, men det blir helt sikkert ikkje den siste :-) Veldig bra :-)

Kamiøøa

21.09.2011 kl.19:31

Fantastisk flott innlegg!!! :)

22.09.2011 kl.17:11

Kjempegodt skrevet!! Har ikke lest bloggen din tidligere, men fra nå av......

Gleder meg til å lese mer av det du skriver

Lykke til

23.09.2011 kl.10:13

U GO GIRL!!!!!!!!!!!!! :)

Grunnen til att ej flytta frå den plassen,,,bære skvalder på alle å en hver!!!!! Åno ELSKA ej live på sørlande,,helt ufattelig forsjell :)

voffvoff-boutique

23.09.2011 kl.10:40

Veit du ka Helen! Du e kjempe dykti me blogging! å ej e heilt eni i de du skrive, ej e so lei av å høre alle snakke om at kor dei he tenkt å klare å betale de ? kankje alle glede sej over at folk tilføre nåke til dinne skjønne byen vår ? ta sjangsa me de, ta mej f.eks starta voff voff boutique, klart de ekje negativt får nåken virka de som fårdi at her ikkje e noken me sånt fra før av! Å då e de greit, men ej sunst vi kunna fylt opp våjen, slik folk ikkje for til vik lengre :) Å at vi gleda oss over de :)

Asgeir

24.09.2011 kl.13:56

Tommel opp! ;O)

Helensaevik.blogg.no

25.09.2011 kl.02:47

Kjekkinga! her e både skvalder, fjas og mykje kjekt ut på dinne tareholmen vår;) ei god og sunne blanding;))) hadde våre veldig kjedelig vist vi alle va like, men jantelova he fått sej en real knekk trur ej:)))

Christoffer Endresen

26.09.2011 kl.10:16

Ej e så steikje glad i dej Helene! :)

Stå på :-) Det blir meir lesing på dinne bloggen her :)

Helsing Christoffer (herøyværing)

Helensaevik.blogg.no

28.08.2012 kl.00:45

Åååå Christoffer!!! Ej he ikkje sett dinne kommentaren din før NU! Beklaga!!! Tusen takk for flotte ord og tall i like så:)) Klem klem!

Lise_333

08.11.2012 kl.12:39

Godt skrevet, vennen! <3

Jeg skulle egentlig ønske at folk sluttet å snakke om "bygdedyret" og at "sånn er det på alle små plasser".

Det handler ALLTID og BARE om mennesker, og vår holdning mot våre MEDmennesker. Om du bor i stor by, liten by, stor bygd, liten bygd, ytterst i havgapet eller oppå en fjelltopp - alt handler om menneskene du omgir deg med og møter.

Å gjemme seg bak begrepet "bygdedyret" bidrar til å frata hver enkelt av oss ansvaret for hvordan vi møter andre. For "vi" er jo ikke en del av bygdedyret! Det er det alle de "andre" som er...

Å flytte fra liten bygd til stor by kan kanskje hjelpe noen. Fordi de da får velge "på nytt" hvem som blir omgangskrets, og da blir ofte valgene mer reflekterte utfra erfaringen de har med seg. Men selv i storbyen bygger du opp bekjentskapskrets og vennekrets, og så lenge mennesker er mennesker vil alltid noen oppføre seg som om de ikke har verken omtanke, omsorg, forståelse, empati eller respekt for andre rundt seg. Selv i store byer slarves og baksnakkes det.

Men vi kan snakke mye og høyt om hvor viktig det er å være god mot hverandre, så kan vi håpe at flere og flere skjønner poenget!

<3

Skriv en ny kommentar

Helensaevik.blogg.no

Helensaevik.blogg.no

34, Herøy i Møre og Romsdal

Blogger og modell. Jobber hos Overvåg Ulsteinvik. Motebutikk i hjertet av Ulsteinvik. Vi fører kjente merker som Acne, FWSS, Michael Kors, Gant, Tiger of Sweden, Marc Cain, Filippa K, Swims. For henvendesler helen.sobee@yahoo.com

hits